Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Huurprijzen stijgen in 2015 nauwelijks

De huurstijging in de gereguleerde sector (huur minder dan 710,68 euro) is in 2015 gehalveerd.

De huurstijging in de gereguleerde sector (huur minder dan 710,68 euro) is in 2015 gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren, namelijk 2% inclusief inflatie. Dat staat in de Staat van de Woningmarkt 2015, een rapportage van het kabinet.

In 2014 bedroeg de stijging 3,9% en in 2013 4,1%. Voor het eerst in jaren steeg de huur bij particuliere verhuurders iets meer dan bij corporaties. Oorzaak is een hogere reguliere huurstijging bij particuliere verhuurders. De kale huur in de gereguleerde sector (als percentage van de maximale huur) bedroeg in 2015 70%. In de particuliere huursector bedroeg dit percentage op 83. Het aantal huishoudens met huurtoeslag steeg van 1,1 miljoen in 2006 tot 1,3 miljoen in 2013.

Verschillende onderzoekers voorzien een groei van de vraag huurwoningen in het middensegment (710 tot 1000 euro). Vooral van particuliere beleggers - en niet van corporaties - wordt verwacht dat zij voor een groei van het aanbod geliberaliseerde woningen zullen zorgen.

Co Koning van Vereniging Vastgoed Belang: "Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij ook leveren. Belangrijk daarvoor is dat gemeenten mee willen bewegen in de grondprijs als er in vrije sector huur wordt belegd. Daarnaast dienen gemeenten belemmerende regelgeving zoals in de huisvestingsverordening te schrappen. Zo kan ook de bestaande woningvoorraad beter voor dit doel worden benut."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.