Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Kantorenmarkt profiteert niet van economisch herstel

De opname van kantoorruimte is in het eerste halfjaar weliswaar met 374.000 m2 licht gestegen, maar blijft toch achter.

De opname van kantoorruimte is in het eerste halfjaar weliswaar met 374.000 m2 licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar blijft toch achter bij de jaren daarvoor. Dit blijkt uit het Office Market Report over het eerste halfjaar van Colliers International.

De positieve economische ontwikkelingen hebben nog niet geleid tot een significante groei van de opnameniveaus van kantooruimte.

Slechts twee transacties kwamen boven de 10.000 m2 uit; vorig jaar waren dit er nog tien. Een positieve ontwikkeling is wel te zien in secundaire locaties zoals Amsterdam Sloterdijk waar een dalend prijsniveau en verbetering van de voorzieningen hebben geleid tot verhoogde activiteit.

Nog onvoldoende

Het aanbod van kantoorruimte steeg ten opzichte van eind 2014 met 2% tot 7,3 miljoen m2. Het aanbod neemt toe doordat veel bedrijven grote kantoren inruilen voor kleinere, door reorganisaties en nieuwere vormen van werken.

Omdat het aanbod na jaren weer stijgt, wordt de markt gedwongen zich meer te richten op het terugdringen van het aanbod. Ook gezien de verborgen leegstand die nog boven de markt hangt. Herbestemming en verminderde nieuwbouw zouden voor dalend aanbodvolume moeten zorgen, maar dit blijkt nog onvoldoende om het toenemende aanbod structureel te verlagen.

Voor de rest van 2015 wordt er geen grote verandering verwacht op de kantorenmarkt. Er blijft voornamelijk sprake van een vervangingsvraag met uitzondering van snelgroeiende bedrijven zoals in de technologiesector, vooral in Amsterdam en Eindhoven. 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.