Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Vastgoed Fusiefonds nog overeind

De looptijd van de lening van het Vastgoed Fusiefonds is verstreken, maar Hanzevast ziet nog mogelijkheden.

Hanzevast blijft hopen op een oplossing voor de herfinanciering van het Vastgoed Fusiefonds. De looptijd van de lening van 135 miljoen euro is op 15 juli verstreken.

Dat stelt Hanzevast in een toelichting op de jaarcijfers over 2014. Het fusiefonds bestaat uit 32 kantoren met een totale oppervlakte van 130.000 vierkante meter.

Voor de crisis in 2008 had het vastgoed nog een waarde van ongeveer 217 miljoen euro. Eind 2014 is de waarde verder gekelderd naar ruim 63 miljoen euro, blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarcijfers. De leegstand bedraagt 57% (2013: 54%), terwijl de huurinkomsten daalden naar 7,6 miljoen euro (2013: 9,2 miljoen).

In 2010 besloot Hanzevast acht van zijn MPC Holland-vastgoedmaatschappen en de Labouchere Kantorenmaatschap tot één fonds te fuseren. Destijds stond het vastgoed nog voor 165 miljoen euro in de boeken. In september 2010 sloot Hanzevast met Deutsche Pfandbriefbank een akkoord over een vijfjarige financiering van 135 miljoen euro voor dit Vastgoed Fusiefonds. De huidige financier is FMS Wertmanagement, de bad bank van Deutsche Pfandbriefbank.

Tot nu toe heeft Hanzevast vergeefs geprobeerd de lening van FMS met korting te kopen. "Alhoewel onze bank sinds die tijd natuurlijk geïnteresseerd is in het aflossen of overdragen van deze financiering, zijn de mogelijkheden daartoe in de huidige markt beperkt. Alternatieve financiering is niet beschikbaar. Verkoop van het onroerend goed, of overdracht van de lening gaat gepaard met grote afschrijving op de positie, waardoor deze scenario’s voor de bank niet aantrekkelijk zijn. Tot op heden worden jaarlijks alle kosten van de financiering, door het fonds voldaan."

"We spreken met de bank over mogelijkheden en voorwaarden voor het uitnemen van de financiering door het fonds zelf. Daarmee zouden we de belangen van zowel de financier als het fonds kunnen dienen. Het grote aantal participaties binnen het Fusiefonds maakt het mogelijk om met een relatief geringe bijdrage per participatie, een zeer groot bedrag bijeen te brengen. Een dergelijke oplossing is daardoor goed mogelijk en geniet onze voorkeur."

"De aantrekkende vastgoedmarkt heeft ook het Fusiefonds geholpen. De leegstand is in 2015 voor het eerst sinds het begin van de crisis weer afgenomen."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.