Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Europees transactievolume stijgt 54%

De Europese vastgoedbeleggingsmarkt heeft het sterkste eerste kwartaal geboekt sinds 2007. Het transactievolume lag 54% hoger.

De Europese vastgoedbeleggingsmarkt heeft het sterkste eerste kwartaal geboekt sinds 2007. Het transactievolume van 64,3 miljard euro lag 54% hoger dan in de eerste drie maanden van 2013.

Dat blijkt uit cijfers van marktvorser Real Capital Analytics (RCA). De vastgoedbeleggingsmarkt floreert dankzij de in vergelijking tot andere beleggingscategorieën relatief hoge rendementen en de betere economische vooruitzichten.

Londen, Parijs en Berlijn waren de meest actieve markten van Europa. De grootste objecttransactie kwam voor rekening van Abu Dhai Investment Authority. Het Arabische staatsfonds kocht voor 477 miljoen euro gebouw Ecowest in de Parijse voorstad Levallois-Perret.

Maar het gaat niet overal goed. Het door internationale sancties getroffen Rusland boekte een krimp van 13% naar 725 miljoen euro.

Van buiten Europa

Kapitaal van buiten Europa tekent voor 30% van het totale Europese investeringsvolume. RCA registreerde 116 nieuwe beleggers uit andere delen van de wereld die voor het eerst in Europa investeerden.

Grensoverschrijdende transacties waren goed voor 35,7 miljard euro. Het is voor het eerst in acht jaar dat internationale transacties meer dan de helft van het transactievolume uitmaken.

In Italië vervijfvoudigde het transactievolume tot 3,73 miljard euro. De perifere markten in de Eurozone realiseerden ook sterke stijgingen. Het transactievolume in Spanje verdubbelde gedurende het eerste kwartaal van 2015 tot 2,83 miljard euro. Daarvan vond 72% plaats in Madrid.

Ierland, een van de eerste perifere markten waar het herstel zich aftekende, boekte 16% stijging. In Portugal was met 623 miljoen euro zelfs sprake van een verveertienvoudiging van de beleggingen.

Fusies en overnames

In het eerste kwartaal an 2015 werden ook een aantal grote fusies en overnames afgerond. Meest in het oog springend was de overname van de Nederlandse winkelcentrumbelegger Corio door zijn Franse branchegenoot Klépierre.

Daarmee was 6,6 miljard euro gemoeid. Een andere stevige klapper vond plaats in Duitsland. Woningbelegger Deutsche Annington rondde de inlijving af van woningfonds Gagfah.

Het transactievolume in woningen ging in het eerste kwartaal met maar liefst 187% omhoog naar 11,1 miljard euro. Naast de overname van Gagfah registreerde RCA ook nog drie grote transacties in studentenhuisvesting in het Verenigd Koninkrijk.

Het betrof de aankoop door Canada Pension Plan Investment Board van de Brandeauxportfeuille (1,52 miljard), de acquisitie van de Nido-portefeuille door Greystar Real Estate Partners (827 miljoen) en de acquisitie van de portefeuille van Pure Student Living door LetterOne (734 miljoen euro).

De investeringen in de Europese hotelmarkt stegen met 93% tot 6 miljard euro. Zo'n 261 hotels gingen in andere handen over.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober