Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

‘Participanten MPC Holland 45 moeten bijstorten’

Het best presterende vastgoedfonds van Hanzevast zit in de problemen. Participanten in MPC Holland 45 moeten aflossen.

Het best presterende vastgoedfonds van Hanzevast zit in de problemen. Participanten in MPC Holland 45 moeten direct 2,5 miljoen euro aflossen om een zesjarige hypotheekverlenging te krijgen bij een consortium van Duitse banken. Komt dat geld niet op tafel, dan dreigt een faillissement van het fonds en raken de participanten hun inleg kwijt. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) maandag 16 juni.

De drie kantoorpanden van MPC Holland 45 in Amersfoort, Apeldoorn en Sittard worden sinds het begin in 2003 verhuurd en de contracten in Apeldoorn en Sittard lopen nog jaren door. Maar volgens gegevens van Vastgoedmarkt had MPC Holland 45 per 1 november 2013 zijn openstaande schuld moeten aflossen bij Münchener Hypothekenbank. Van de oorspronkelijke schuld van 36 miljoen euro staat volgens het FD nu nog 27,5 miljoen euro open. De beleggers investeerden 24 miljoen euro in de maatschap.

De fondsenaanbieder kwam al eerder in de problemen door het aflopen van financieringen. Begin 2013 gingen Hanzevast Holland 55 en 61 bankroet omdat Hanzevast de onderliggende financieringen na de einddata niet af kon lossen. Die faillissementsaanvraag kwam van Hatfield Philips, special servicer van de CMBS (commercial mortgage-backed security) Charlie Mesdag. Hierin waren de leningen aan beide fondsen gesecuritiseerd door de aanvankelijke geldschieter NIBC. 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.