Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de prestaties van concurrenten en ze halen die informatie uiteraard bij de bron: de bedrijven zelf. Maar de Beleggersdesk doet meer: het is ook hun verantwoordelijkheid om topadviezen van anderen te beoordelen, te selecteren en – indien waardevol – aan IEX Premium leden aan te bieden. De Beleggersdesk staat volledig in dienst van Premium leden: voor succesvolle investeringen, bijzondere kansen en een beter rendement.

AkzoNobel : veel, maar niet genoeg

AkzoNobel komt met de beloofde strategie update. Het schudt haar zakken leeg en keert veel geld uit aan de aandeelhouders.

Update 12.45 uur

CEO Ton Buchner heeft zojuist de plannen gepresenteerd in Londen. Grosso modo komt het neer op het vrijmaken van aandeelhouderswaarde. Een groeiplan is er niet direct.

Mocht het straks toch overnames willen doen, dan zal voor kleinere acquisities de financiele ruimte aanwezig zijn, maar komt AkzoNobel voor grotere overnames toch weer bij de aandeelhouders langs.

Lijkt niet heel logisch, maar voor nu lijkt het dat de focus moet liggen op het uitkeren van geld aan de aandeelhouders.

Samenvattend legt Buchner de volgende sheets nog eens voor:

 

Lijstje AMX aandelen

 

De business wordt uit elkaar gehaald, twee gefocuste bedrijven, geld terug naar aandeelhouders en scherpere financiele doelen. 

En wie zou er dan beste die aandeelhouderswaarde kunnen vrijmaken? Natuurlijk, dat zijn wijzelf!

 

Lijstje AMX aandelen

 

  

AkzoNobel heeft een druk dagje vandaag. Vanochtend om 07.00 uur presenteerde het de KW1-cijfers. Die vielen alleszins mee. Volumes en omzetten stijgen mooi, wat een goed beeld geeft van het betere momentum in de verfmarkt. 

Morgen komt belager PPG met haar kwartaalcijfers, eens zien of die eenzelfde groeipercentages kunnen overleggen. 

Strategie-update

Belangrijker dan die KW1-cijfers, die Buchner toch al een beetje steun geven in zijn bewering dat Akzo ondergewaardeerd werd en wordt, is natuurlijk de strategie update. 

Oftewel: hoe kan de Akzo-top haar bestaande aandeelhouders en gelukszoekers overtuigen van het feit dat de onderneming meer waard is dan de 65 euro die het voor het bod deed.

Ik geef u onderstaand een overzicht van de maatregelen die Akzo voorstelt:

- Creation of two focused, high-performing businesses with sustainable growth plans

- Separation of Specialty Chemicals within 12 months: the vast majority of net proceeds will be returned to shareholders

- Increased financial guidance* for 2020: Paints and Coatings: 15% ROS, ROI >25%; Specialty Chemicals: 16% ROS, ROI >20%

- €1.6 billion to be returned to shareholders for 2017 via a €1 billion special dividend combined with a 50% increase to the regular dividend

 

Van strategische aard is alleen het eerste punt, de andere punten behelsen vooral het aanscherpen van de kostenfocus en het leegschudden van broekzak, vestzak en kontzak op zoek naar cash voor de aandeelhouder.

In die zin is het teleurstellend, dat AkzoNobel haar groeiplan, zoals tot nog toe gevoerd, toch moet laten leiden door geldbeluste aandeelhouders.

Met andere woorden: de druk van het bod van PPG resulteert erin dat Akzo bijzonder veel cash uit de onderneming gaat trekken om aan de achterban uit te keren.

Heb je net de boel mooi op orde gekregen, lekker schulden afgebouwd en een mooi spaarpotje opgebouwd, moet je alles weer uitkeren.

De mogelijkheid is er overigens, want AkzoNobel heeft een nettoschuld van 1,8 miljard euro, op een Ebitda (bruto bedrijfsresultaat over laatste 12 maanden) van 2,16 miljard euro. Dat geeft een ratio netdebt/Ebitda van 0,83. 

Dat houdt in dat AkzoNobel gemakkelijk 1 tot 2 miljard uit de onderneming kan schudden zonder teveel langs de randjes te hoeven lopen. Dat doet het dus ook. 

De verkoop van Specialty Chemicals

Dit is het belangrijkste punt. De chemische tak wordt apart gezet binnen 12 maanden. Hoe is nog niet duidelijk, of dat nou een beursgang wordt, of dat het naar een strategische partner doorgezet wordt. 

Dat zal ongetwijfeld afhangen van de interesse. Bij Philips Lighting gebeurde hetzelfde proces. Eerst wordt de markt afgetast, als niemand hapt, dan zal het wel een beursgang worden. 

De opbrengst ervan wordt grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders, dus niet bewaard voor een grote overname in de verftak die het zelf wil doen. 

Dan blijft de verftak achter, en daar wordt het mes nogmaals in de kosten gezet. Dat is de afgelopen jaren veelvuldig gedaan, maar goed voorbeeld doet goed volgen, en bij PPG zijn ze meesters in het oppompen van de marges, dus Akzo moet dat ook kunnen. 

Het volgende gaat gebeuren:

 

  • €150 million annual savings resulting from ongoing continuous improvement programs in Paints and Coatings
  • Additional €50 million expected cost savings related to the separation of Specialty Chemicals
  • Continued commitment to sustainability with ambition to use 100% renewable energy and be carbon neutral by 2050
  • Investment of €1 billion in research and development by 2020 to maintain focus on innovation and new product development

 

Eronder staat het volgende zinnetje: 'Akzo has always guided for EUR 100-200m annual savings.' Niets nieuws onder de zon in die zin, dat het naar de bovenkant wordt aangescherpt. 

Verder wordt er flink geinvesteerd in R&D, tot 2020 wordt er ca. 1 miljard euro aan toegewezen net o.a. een innovation hub in Engeland. 

Financiele KPI's

Dan worden de financiele KPI's (key performance indicators) even strakgetrokken:

Increased 2020 guidance:

Paints and Coatings 15% ROS, ROI >25%; (was 10-12% ROS, ROI >18%)

Specialty Chemicals 16% ROS, ROI >20%, (was 11.5-13% ROS, ROI >16%)

ROS is Return on Sales, ROI is Return on Investment.

Het lekkerst bewaart Akzo voor het laatst. Shareholders candy heet dat ook wel, oftewel, dividend, extra dividend en speciaal dividend.

 

 

  • 50% increase to the regular dividend per share to €2.50 per share, reinforcing confidence in the future plan to further drive growth and profitability
  • Vast majority of net proceeds from the separation of Specialty Chemicals to be returned to shareholders
  • €1 billion special dividend to be paid in November reflecting confidence in the planned separation 

 

Het huidige dividendbeleid wordt ernstig aangepast: het reguliere dividend gaat omhoog naar 2,50 euro per aandeel, op dit niveau een dividendrendement van 3,1%. Daarnaast wordt straks de 'vast majority' van de verkoop van de chemietak uitgekeerd en wordt er nog eens voor 1 miljard euro aan speciaal dividend voorzien. 

Dat gebeurt in november, nog voordat de chemische tak is verkocht. Dat slaat eigenlijk nergens op, want die 1 miljard euro is natuurlijk gewoon dat restdeel wat niet als 'vast majority' wordt uitgekeerd. Dat kunt u zien als een voorschot, wat uit eigen zak wordt betaald. 

Akzo keert daarmee dit jaar 1,625 miljard euro uit aan de aandeelhouders in de vorm van een vet dividend van 2,50 euro en dat miljard extra uit de opbrengst van de verkoop van Specialty Chemicals. 

Per aandeel valt er zo 6,50 euro vrij. Het verbaast me wel dat Akzo niet kiest voor de fiscaal vriendelijkere vorm van eigen aandelen inkopen. Zou dat zijn om de overheid te vriend te houden in de strijd tegen PPG?

Conclusie

Straks, om 11.00 uur, begint de presentatie van de strategie in Londen. U kunt dat hier volgen. Onderliggend gaan de zaken de goede kant op, dat is alvast 1-0 voor Buchner. Hij heeft de markt natuurlijk mee, maar toch. 

De opwaarts bijgestelde winstverwachting (ebitda + 100 miljoen euro) is een aardige verrassing, al zat er natuurlijk wel zoiets aan te komen. 

De uitkering van gelden aan de eigenaren is fors, en wat voorbarig, maar kennelijk is men ervan overtuigd, of weet men al dat Specialty Chemicals goed verkocht kan worden.

Als dat 10 miljard euro oplevert, zou dat kunnen resulteren in een extra uitkering van 30-35 euro per aandeel. Er staan ca. 250 miljoen aandelen uit.

Veel, maar is het genoeg?  

Wat ik eigenlijk mis is een bevlogen visie op de toekomst, een groeipad of iets dergelijks. Misschien dat Buchner daar straks in de presentatie nog iets over gaat zeggen. Nu is het vooral een financieel plaatje, vooral bedoeld om de aandeelhouderswaarde naar voren te brengen. 

De vraag is of het goed genoeg is om PPG van het lijf te houden. Eerst maar eens de presentatie afwachten straks. Als ik mijn duim in het water zou moeten steken, zou ik zeggen dat de huidige plannen het aandeel wellicht van 65 naar 75-80 euro hadden kunnen majoreren, maar richting 90 euro is toch echt wel een flinke stap verder.  

Het plan lijkt mij daarmee onvoldoende om PPG buiten de deur te houden, maar wel goed genoeg om een hoger overnamebod te rechtvaardigen, richting 95 en zelfs 100 euro, als PPG het echt zo graag wil hebben.

Inberg heeft geen positie in AkzoNobel. 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter