Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Koopje Refresco

Het gold al een tijdje als goedkoop, teleurstellend koersverloop en dan nu bingo, overnamebod. Refresco zegt nee, maar nu?

Update 12:35 uur: niks gerucht, het klopt:

 

 


 

Op 7 maart had ik er nog een filmpje over: Refresco gold in de markt als relatief goedkoop.

 

 

Gold? Zo ver is het nog niet, maar het fonds zou in de belangstelling staan van het Franse private equity huis PAI.

 

 

Toevallig schreven we het gisteren nog in onze slotcall: wat ligt Refresco goed de laatste tijd. Niet meteen voorkennis brullen, kan ook toeval of wat anders zijn. PAI dat al koopt wellicht. Ho, dit is heel speculatief. Want het is uiteindelijk nog niet meer dan een gerucht.

 

 

No guts, no glory

PAI is een private equity speler met 17 miljard euro onder beheer. In 166 titels tellende portfolio zit tot dusverre slechts één Nederlandse belegging en dat ook pas sinds eind vorig jaar, Roompot. Refresco zou wel prima in de mix passen. Vindt Corné ook:

Van Zeijl stelde dat Refresco "gewend is om met hoge schulden te werken", iets wat als niet-beursgenoteerd bedrijf onder de hoede van een investeringsmaatschappij mogelijk is, maar wat bemoeilijkt wordt als beursgenoteerde onderneming.

Op operationeel vlak kan de bottelaar zich onder de hoede van een investeringsbedrijf richten op het maximaliseren van kostenbesparingen. "Ik kan me voorstellen dat ze geïnteresseerd zijn", aldus Van Zeijl, toevoegend dat Refresco  goedkoop is.

Meerdere partijen nemen de eventuele interesse volgens Van Zeijl evenwel met een korreltje zout, aangezien Refresco nog altijd gedeeltelijk in handen is van private equity. "Het is altijd oppassen met dit soort overnamegeruchten", besloot de analist van Actiam.

Laten we het daar tot nader nieuws maar op houden. Intussen gaat het hard, who's next on Euronext na Unilever, AkzoNobel, Accell en nu mogelijk Refresco? Denk daar even aan als u de beurs duur, bubbelig, eng of gewoon stom vindt. Warren Buffett, durfkapitalisten en ondernemers vinden van niet.

Is ook een boodschap aan spaarders die niet durven: no guts, no glory. Ho, hiermee zeg ik niet dat u nu moet instappen. Dat zal ik nooit zeggen. Lang beleggen zoals ik doe is geen zaak van in- en uitstappen, maar van altijd belegd zijn en cash houden voor koopjes. Zoals Buffett en mogelijk PAI. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.