Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX.

Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende relaties met adviezen, gebaseerd op voornamelijk Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. Hij behaalde zijn bul “Beleidsgerichte Financiële Economie” op de Universiteit van Nijmegen in 1999, en is nu bezig met MTA. Heijink is verder samen met Ruurd Haan verantwoordelijk voor het opstellen van de Technische Visie van ING Bank Private Banking.

Ruurd Haan is manager van de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking en geeft leiding aan een team van negen salestraders. Verder houdt hij zich bezig met vermogende cliënten, de algehele visie op de financiële markten en het

TA: S&P 500 op knappen

"IEX introduceert Bas Heijink & Ruurd Haan. Het TA-duo trapt af met een correctie in de S&P 500..."

Ze zijn er weer: technisch analisten op IEX! Met trots stellen wij u voor aan een nieuw TA-duo: Bas Heijink & Ruurd Haan. Na het - al dan niet tijdelijke - afscheid van Geert Jan Nikken was het een beetje kale bedoening op deze site zonder dagelijkse steunen, weerstanden en RSI-niveau's..

U kunt uw hart weer ophalen. Heijink & Haan, allebei werkzaam bij ING Private Banking, gaan u de komende tijd twee à drie keer per week hun visie op diverse indices, fondsen en andere instrumenten geven. Binnenkort volgt er nog meer TA-nieuws, maar vragen we nog een klein beetje geduld.

In hun eerste bijdrage zien Heijink & Haan een tijdelijke bui hangen boven de S&P 500. Bas & Ruurd, veel succes en welkom op IEX!
Redactie IEX

Nu de S&P 500 haar all time high nadert, is het moment gekomen voor de indexbeleggers van begin jaren 2000 om hun nulrendement veilig te stellen. Waarschijnlijk geen winst, maar ook geen verlies.

Toen de Dow Jones vorig jaar haar voormalige recordhoogte van 11.750 testte, volgde ook een correctie van bijna 10%. De S&P 500 lijkt eenzelfde lot beschoren. Een terugval in deze index kan de mogelijke aanstichter zijn van een tijdelijke correctie die ook de AEX een procent of 10 terug kan zetten.


Weekgrafiek S&P 500

Kwestie van tijd
Waarom nu een correctie? Wij komen tot de volgende punten:

  • Volumes bij stijgingen beginnen af te nemen terwijl deze juist toenemen bij dalingen.
  • Binnen de langjarige stijgende trend zijn er vaak 3 grote stijgingsfases te zien, ofwel 3 steeds steilere versnellingen (zie weekgrafiek), waarbij de derde de afgelopen dagen werd afgebroken (zie daggrafiek).
  • Belangrijk ijkpunt voor de komende dagen (vooral slot op weekbasis) is de voormalige stijgende toppenlijn (nu bodemlijn) rond 1.517. Indien deze wordt doorbroken, lijkt de correctie te zijn begonnen.
  • Toenemende volatiliteit op hoge niveaus.
  • Zware en solide weerstand bij de all-time high


    Daggrafiek S&P 500

    Het precieze startpunt van een correctie is altijd moeilijk te bepalen, maar dat deze eraan komt, lijkt slechts een kwestie van tijd. Alleen een structureel slot boven het all time high geeft een nieuwe koopstimulans. Voor de komende weken/maanden verwachten wij een minimale test van de horizontale steun rond 1.460.

    Lange termijn stijgende trend intact
    Maar er zal naar onze mening een hogere bodem gemaakt kunnen worden boven de vorige belangrijke bodem van 1.370 (maart 2007). Dit niveau ligt namelijk aan de onderkant van de nog steeds geldige lange termijn stijgende trend.

    Wij houden u op de hoogte van een nieuw geschikt lange termijn instapmoment want wij blijven bij onze verwachting dat de S&P 500 in 2007 of 2008 nieuwe hogere toppen gaat vormen. De lange termijn stijgende trend is intact en zal intact blijven!


    Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin hebben zij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.
  • Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.