Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Zachte landing voor Britse woningmarkt

De Britse huizenmarkt maakt een zachte landing, zeggen experts na publicatie van de Halifax House Price Index

De Britse huizenmarkt maakt een zachte landing, zeggen experts na publicatie van de Halifax House Price Index. Tussen juli en augustus daalden Britse huizenprijzen met 0,2%, op jaarbasis stegen ze 6,9%.

In de periode juni-eind augustus bedroeg de prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015 nog 6,9%. Dat is de laagste groei op jaarbasis sinds oktober 2013. De stijging is dan ook fors minder dan de maanden hiervoor.

Op jaarbasis kwam de prijsstijging in juli uit op 8,4% en zelfs op 10% in maart. Ook op kwartaalbasis koelt de prijsstijging af. De prijzen in de periode juni-eind augustus lagen 0,7% hoger dan in het vorige kwartaal.

In de twee vorige kwartalen bedroeg de prijsstijging ten opzichte van een vorig kwartaal nog respectievelijk 1,5 en 3%. Martin Ellis, hoofdeconoom van Halifax, noemt de afkoeling niet verrassend. "Eind 2015 hadden we al voorspeld dat de prijsstijging zou afnemen. Vanwege de hoge huizenprijzen wordt het voor steeds meer mensen onmogelijk een woning te kopen."

Zachte landing

De gemiddelde huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk bedraagt eind augustus 213.930 pond ofwel bijna 255.000 euro. De verschillen zijn groot: in hoofdstad Londen zijn de prijzen bijna drie keer hoger. Jonathan Hopper, managing director van Garrington Property Finders, spreekt van een zachte landing van de Britse woningmarkt.

"Een jaar geleden zou zo'n afkoeling nog een reden van zorg zijn geweest. In het huidige klimaat is die vreemd genoeg een geruststelling. De afkoeling is verder bewijs dat de Britse vastgoedmarkt eerder een zachte dan een harde landing maakt. Bovendien is augustus een rustige maand. Met zowel een dalende vraag en aanbod is er nu sprake van een patstelling. Hoewel het stof van de Brexit nog moet neerdalen, geeft de prijsstijging op kwartaal- en jaarbasis hoop."

Meer zorg is er over de woningproductie. Analisten constateren dat projectontwikkelaars en bouwers minder financiering krijgen en aanvragen. Het VK probeert juist uit alle macht de woningproductie op te krikken. De afgelopen decennia wordt gemiddeld slechts de helft van de benodigde woningen gebouwd, een van de redenen van de hoog opgelopen woningprijzen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’