Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Huurprijzen stijgen harder dan koophuisprijzen

De prijzen in de vrijehuursector in Nederland zijn de afgelopen drie jaar harder gestegen dan koopwoningprijzen.

De prijzen in de vrijehuursector in Nederland zijn de afgelopen drie jaar harder gestegen dan de gemiddelde prijstoename op de koopwoningmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van Ortec Finance en de NVM naar de prijsbepalende factoren van geliberaliseerde huurwoningen.

"De bovenmatige prijsstijging is slecht nieuws voor consumenten die, om uiteenlopende redenen, zijn aangewezen op de vrije huurmarkt. Daar komt bij dat het aanbod in dit huursegment nog steeds te wensen overlaat," zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

De gemiddelde prijs van een geliberaliseerde huurwoning ligt in Nederland op 1.244 euro per maand. De grootste huurprijsstijging van marktwoningen de afgelopen drie jaar vond plaats in de provincies Utrecht (7,4% naar 1.107 euro), Noord-Holland (5,2% naar 1.373 euro) en Zuid-Holland (4,5% naar 1.429 euro).

Locatie is ook belangrijk

Uit het onderzoek blijkt dat de locatie, net als voor koopwoningen, een belangrijke verklarende factor voor de prijs is: een woning in Amsterdam bijvoorbeeld heeft een 70% hogere huurprijs dan het nationale gemiddelde. Ook factoren als woningoppervlakte en onderhoudstoestand hebben invloed.

Een 10% grotere woning levert een 7% hogere huur op. Terwijl voor een goed onderhouden woning 25% meer wordt betaald dan voor een slecht onderhouden woning.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van huurtransacties die in de periode 2005-2015 door de NVM zijn geregistreerd. Op basis van deze gegevens zijn de ontwikkelingen in huurprijzen per NVM-regio onderzocht.

Geen grote daling

Ook is een vergelijking gemaakt met de ontwikkelingen in de koopwoningmarkt. Tijdens de crisis was er geen grote daling van de huurprijzen, verklaart Marc Francke, hoogleraar Real Estate Valuation aan de UvA en als onderzoeker verbonden aan Ortec Finance.

"De gemiddelde jaarhuur als percentage van de woningwaarde daalde van 6,1% in 2005 naar 5,4% in 2009, om weer te stijgen tot 6,1% in 2015. Voor het uitbreken van de financiële crisis stegen de huurprijzen minder hard dan de koopprijzen."

"In tegenstelling tot de koopwoningmarkt heeft zich geen grote daling voorgedaan in huurprijzen tijdens de huizencrisis. Doordat huurprijzen tussen 2013 en 2015 sterker zijn gestegen dan de koopprijzen, is ook in deze periode het markthuurpercentage toegenomen."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’