Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Recordbedrag voor niet-genoteerd vastgoed

De niet-genoteerde vastgoedsector heeft in 2015 een recordbedrag van 123,6 miljard euro opgehaald.

Een recordbedrag van 123,6 miljard euro haalde de niet-genoteerde vastgoedsector in 2015 op voor nieuwe beleggingen. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Europese brancheorganisatie Inrev, haar Aziatische evenknie Anrev en de Amerikaanse organisatie NCREIF.

Van de fondsmanagers verwacht 73% dat de opgaande lijn de komende jaren voortzet. Pensioenfondsen leverden met 57,3 miljard in 2015 de grootste bijdrage (46,4%). Zij werden gevolgd door verzekeringsmaatschappijen (16,6%) en staatsfondsen (10,8%). Rijke particulieren brachten 3 miljard euro (2,6%) in.

Meer dan de helft van het kapitaal (51,1%) is bestemd voor Europa. Daarmee blijft Europa de belangrijkste bestemming. Vastgoedvehikels gericht op Amerika waren goed voor 27,9% (34,5 miljard euro) van de inleg. Azië-Pacific nam 13,6% voor haar rekening.

Van de 321 vehikels van Noord-Amerikaanse fondsbeheerders had bijna de helft zijn vizier gericht op Europa, wat illustratief is voor de grote populariteit van ons werelddeel aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. Voor fondsen met een wereldwijde focus werd 8,5 miljard euro opgehaald, goed voor 6,9% van het totaal.

De klassieke fondsstructuur was goed voor bijna de helft (47,3%) van de beleggingen, gevolgd door directe investeringen via separate rekening (24,4%) en joint ventures (13,3%). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het verstrekken van financieringen populair is bij beleggers. Van het kapitaal komt 9% terecht bij zogenoemde debt funds en andere financieringsvehikels. Bijna driekwart van deze inleg kwam voor rekening van Europese beleggers.

Van de verkozen vastgoedvehikels in Europa richt 71,8% zich op meerdere sectoren. Woningfondsen waren goed voor een tweede plaats met een aandeel van 9,4%. Slechts 2,9% kwam ten goede aan kantorenfondsen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.