Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Rijke particulieren stappen in mezzaninefinanciering

Vermogende particulieren verschaffen steeds vaker mezzanineleningen voor kleinere vastgoedportefeuilles.

Vermogende particulieren verschaffen steeds vaker mezzanineleningen voor kleinere vastgoedportefeuilles. De kopers zijn meestal ook particulieren.

Dat stelt Luurt van der Ploeg, partner bij Real Return. Real Return heeft recent voor de aankoop van een gemengde vastgoedportefeuille door Beleggingsmaatschappij Langdonk een combinatie van bank- en mezzaninefinanciering van in totaal 5,8 miljoen euro gerealiseerd.

De bankfinanciering, een hypothecair krediet, is verschaft door ABN Amro. De mezzaninefinanciering is bij een aantal partijen ondergebracht. De portfolio bestaat uit 58 woningen en een winkelobject.

"Vermogende particulieren willen kleine vastgoedportefeuilles verwerven vanwege het rendement en als pensioenvoorziening. Banken willen dit graag financieren, maar wel tegen een lagere leverage. Dit financieringsgat moet worden overbrugd. Institutionele mezzaninefondsen laten dit segment links liggen vanwege de omvang. Vermogende particulieren blijken echter graag mezzanineleningen te willen verschaffen, aangezien de coupon van tussen 8-10% aantrekkelijk is afgezet tegen het risicoprofiel," aldus Van der Ploeg.

Het aanhouden van liquiditeit kost volgens hem bovendien geld vanwege de lage rente en vermogensrendementsbelasting. "Deze nieuwe vorm van samenwerking zal dan ook groeien in de komende tijd."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.