Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Zozo AEX!

Dat gaat hard! Waarom eigenlijk? Korte actuele markt update.

 

Premier Mark Rutte lacht tijdens de algemene politieke beschouwingen de koersen omhoog. Het lijkt me wat te veel eer. Of hebt u ineens wel die 1000 euro gehad en staat u die nu in de beurs te jassen? :-) Zonder gekheid nu, want het gaat hard op de markten en dan vooral in de EU. En alles gaat hard.

Eerst even het overzicht nu het particulierenuurtje op Wall Street er op zit, dan geef ik de mogelijke conclusies. U ziet het, de EU-markten gaan hard, Londen en Zurich al wat minder en just another day op Wall Street. Verder zakken de VIX indices ineen en gaat olie hard. Goud bakt er niks van.

 

 

Dan de echt belangrijke dingen, de rentes - jeuj! - imploderen gewoon:

 

 

Dan de moeder aller assets: implosie is het niet, maar de dollar zakt aardig:

 

 

OK, wat concluderen wij hieruit:

Fed-rally? Inderdaad, de koersen bewegen (aandelen én obligaties fors omhoog) alsof er dit jaar toch geen (de Fed belooft dat wel) en misschien wel helemaal nooit meer een Amerikaanse renteverhoging komt. Niettemin reageerden de prijzen gisteren niet tot amper op dat besluit zelf. Zeker Europa is pas vandaag echt gaan lopen.

Een dalende dollar is niet goed voor de daar zo gevoelig voor zijnde Nederlandse en vooral AEX-fondsen, luidt een oude wijsheid. Dit was ook in de afgelopen jaren het mantra op het Damrak: Unilever, Heineken, Ahold, RELX, Wolters Kluwer et cetera. Ruim de helft van de AEX-omzet is in dollars. Die fondsen blijven achter, maar toch.

Heb ik som iets gemist? Anders heb ik er geen verklaring voor. Die is er ook vaak niet voor beursbewegingen. Gewoon omdat het kan, is een legitieme kreet op de markten. Of vermeldt u wel bij uw orders waarom u koopt of verkoopt? Vraag dus niet hoe het kan, maar profiteer er van. Weerstand op 458,02 gok ik technisch.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.