Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Nederlandse beleggingsmarkt gaat Londen achterna

Nederland gaat in 2015 centraal-Londen achterna als populaire bestemming voor buitenlandse vastgoedbeleggers.

Nederland gaat in 2015 centraal-Londen achterna als populaire bestemming voor buitenlandse vastgoedbeleggers. Dat voorspelt Cushman & Wakefield.

Beleggers uit Azië en het Midden-Oosten die in de Britse hoofdstad actief zijn, oriënteerden zich in 2014 ook in Nederland, constateert Michiel Boon, senior research consultant bij Cushman & Wakefield Nederland. "Ik verwacht dat deze partijen de komende jaren actief zullen worden op de Nederlandse markt. Het is bekend dat internationale investeerders hun intrede in Europa vaak beginnen met investeringen in Londen," aldus Boon.

Voor Cushman & Wakefield is Nederland nu al vergelijkbaar met centraal-Londen. Beide markten lieten in de laatste drie maanden van 2014 de hoogste kwartaalvolumes ooit zien: 4,3 miljard euro in Nederland en 5 miljard pond (6,65 miljard euro) in centraal-Londen. De volumes hadden nog hoger kunnen zijn, als het aanbod niet vele malen kleiner was geweest dan de vraag. In 2015 zal de koopdruk aanhouden door de aanhoudende interesse van buitenlandse beleggers, de historisch lage rentestanden en de recente geldverruiming van de ECB.

"De marktomstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn al langer zeer aantrekkelijk en de recente geldverruiming maakt het perspectief alleen maar beter," aldus Mathijs Flierman, head of Capital Markets bij Cushman & Wakefield Nederland. "Herstel van de gebruikersmarkten in de komende twee jaar is wel essentieel voor een duurzame ontwikkeling op de commercieel vastgoedbeleggingsmarkt."

Maar Flierman heeft goede hoop voor de Nederlandse gebruikersmarkt. "De economische omstandigheden verbeteren en Nederlandse huishoudens hebben hoge spaartegoeden. Dit geeft Nederland de potentie om de komende jaren weer tot de sterkere Europese economieën te gaan behoren, zeker gezien het nog steeds gunstige vestigings- en ondernemingsklimaat. Ik zie dus een sterke basis voor een solide toekomst van de Nederlandse vastgoedmarkt."

Qua beleggingsvolume kon Nederland zich in 2014 niet meten met centraal-Londen. Cushman & Wakefield becijferde het totale beleggingsvolume in direct commercieel vastgoed in centraal-Londen op 20,5 miljard pond (27,2 miljard euro). Voor Nederland komt de vastgoedadviseur op een totaal van 9,8 miljard euro. Dat is overigens inclusief de overname van de lening van 430 miljoen euro onder de portefeuille van Chalet Group door Kildare Real Estate Partners. Deze transactie telde niet mee in het door Vastgoedmarkt becijferde beleggingstotaal van 10,05 miljard euro in 2014.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.