Nieuws

Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat

Een hypotheek krijgen wanneer u bent gepensioneerd, hoeft niet lastiger te zijn.

Is het krijgen van een hypotheek lastiger wanneer u gepensioneerd bent? Dat hoeft niet. Als u genoeg inkomen hebt uit uw voorzieningen, kunt u gewoon bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Hoe zit dat precies?

Inkomsten

Net zoals bij iedereen is inkomen leidend bij het berekenen van uw maximale hypotheek. Dit geldt ook voor gepensioneerden. Als u al met pensioen bent, wordt er vooral gekeken naar uw huidige situatie en of dit inkomen stabiel zal blijven over de jaren heen.

De bank neemt dan de volgende inkomstenbronnen mee:

  • Uw AOW
  • Uw pensioen dat voortkomt uit gewerkte arbeidsjaren
  • Eigen voorzieningen, zoals levensverzekeringen of inkomsten uit eigen vermogen

Let hierbij wel op dat uw AOW-pensioen pas wordt meegenomen vanaf de datum dat u daadwerkelijk de uitkering krijgt. Bij het arbeidspensioen is de duur van de pensioenrechten belangrijk.

Benieuwd wat u maximaal kunt lenen met uw pensioen? Dat kunt u hier berekenen.

Zo zit het als u 55+ bent

Bent u nog niet met pensioen, maar bereikt u deze leeftijd ergens in de komende tien tot vijftien jaar? Dan wordt er gekeken naar uw verwachte pensioeninkomen om zeker te zijn of u de lasten van een hypotheek kunt dragen.

Ook moet u bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat u vijftig jaar voorafgaand aan uw AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond en gewerkt.

Overlijdensrisicoverzekering

Vroeger hadden banken strengere eisen en was het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak een vereiste wanneer u een hypotheek afsloot. Met name wanneer u (bijna) met pensioen bent, omdat er dan een groter risico is dat u komt te overlijden voordat u de hypotheek kunt aflossen. Dit wilden banken afdekken met een overlijdensrisicoverzekering.

Inmiddels hebben veel banken die niet meer verplicht gesteld. Slechts enkele banken willen nog dat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, met name wanneer u een groot gedeelte van de woningwaarde leent.

Hoe zit het met uw hypotheekrenteaftrek?

Wanneer u met pensioen bent, werkt het wat anders met de belastingtarieven en heffingskortingen. Zo zijn er andere belastingtarieven in box 1 en dit heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek. Wanneer u een lager percentage aan inkomstenbelasting betaalt, ontvangt u namelijk ook een lager percentage terug over uw hypotheekrente.

Wilt u weten hoe u in uw situatie een hypotheek kunt krijgen? Plan een gratis afspraak in met een hypotheekadviseur.

Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst