Nieuws

Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden

Met een familiebank kunt u een lening verstrekken aan uw kind voor het kopen of verbouwen van een huis. Hoe kunt u hier maximaal fiscaal voordeel uit halen?

Je kind wil na jaren huren een huis kopen. Als de situatie het toelaat, kun je als ouder besluiten om je kind te helpen met een lening. Deze constructie wordt ook wel een familiebank genoemd. Maar hoe kun je nou het meeste fiscale voordeel halen uit deze lening?

De familiebank: hoe zit het ook alweer?

Met een familiebankconstructie kun je geld lenen aan je kinderen, maar ook aan andere familieleden of zelfs vrienden. Deze lening wordt gebruikt voor het kopen, of verbouwen, van een huis.

Omdat u op uw spaargeld nauwelijks rendement maakt, kan een familiebank voordeel bieden omdat u hier meer rente over ontvangt. Zeker als u dit fiscaal handig inricht.

De fiscale voordelen

Bij een lening hoort natuurlijk rente. Uw kind kan dit rentebedrag van zijn of haar belastbaar inkomen aftrekken. Dit valt onder de hypotheekrenteaftrek.

Voor u zijn deze inkomsten uit rente onbelast. U hoeft hier dus geen belasting over te betalen. Ook kunt u ervoor kiezen om de rente die u van uw kind heeft ontvangen deels onbelast terug te schenken. In 2021 kunt u tot € 6.604 onbelast schenken aan uw kind.

Het bepalen van de rente

Voor het meeste fiscale voordeel is het natuurlijk voordelig om een zo hoog mogelijke rente te vragen. Nu is de fiscus niet gek en is het wel de bedoeling dat u een zakelijke, marktconforme rente rekent. Maar wat is zakelijk marktconform precies en waar wordt de grens getrokken?

In een intern beleidsstuk dat recent boven tafel is gekomen, zegt de fiscus dat de rente reëel moet zijn. Dit betekent dat die in lijn moet zijn met wat een bank onder dezelfde omstandigheden zou rekenen aan de geldnemer.

Ook staat er dat de fiscus zonder meer akkoord gaat met een opslag van 0,2% bovenop de geldende rentetarieven. Het is aan te raden om hier daadwerkelijk rekening mee te houden bij het bepalen van de rente.

Voorwaarden familiebank

Andere voorwaarden waaraan een lening van een familiebank moet voldoen - behalve de marktconforme rente - is dat de lening annuïtair of lineair afgelost wordt in maximaal 30 jaar. Ook moet u de lening opgeven bij de Belastingdienst en specificeren dat het geleende bedrag gebruikt wordt voor het kopen van een huis.

U kunt de lening onderhands afsluiten zonder tussenkomst van een notaris, maar het is wel noodzakelijk om de lening op papier te zetten. U kunt hier een modelovereenkomst downloaden.

Deze content is in samenwerking geschreven met Ikbenfrits. Zij weten alles van hypotheken en werken onafhankelijk. Dat betekent dat ze meer dan 30 banken met elkaar vergelijken en altijd de best mogelijke hypotheek voor jouw situatie vinden. Wilt u uw situatie voorleggen? Plan dan hier een afspraak in.

 

Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst