Nieuws

Als ZZP-er op zoek naar een hypotheek? Shoppen loont

De ene bank hanteert een veel ruimere leenruimte dan de andere. Dat kan soms tonnen schelen.

Niet elke bank hanteert hetzelfde toetsinkomen om de leenruimte voor ZZP-ers vast te stellen. Daardoor lopen de maximale bedragen die u kunt lenen behoorlijk uiteen. Het loont dus de moeite om offertes van verschillende aanbieders aan te vragen.

Het kan behoorlijk lastig zijn om als ondernemer een hypotheek te krijgen. Lastiger dan wanneer u in loondienst bent in ieder geval. De bank wil namelijk zeker weten dat u over voldoende inkomen beschikt om de lening te kunnen betalen.

Daarbij kunt u niet bij elke bank evenveel geld lenen. Het verschil kan zelfs oplopen tot een paar ton! Hoe dat zit?

Winst

Als ondernemer moet u natuurlijk uw winst kunnen aantonen van de afgelopen jaren. Aan de hand hiervan wordt een toetsinkomen bepaald door de bank. Niet elke bank neemt echter hetzelfde toetsinkomen. Daardoor verschilt het maximale bedrag dat u als ZZP’er kunt lenen.

Benieuwd hoe dat bij u zit? U kunt met deze tool berekenen wat u maximaal kunt lenen als ondernemer.

Het scheelt soms tonnen

Een voorbeeld Oscar startte twee jaar geleden zijn carrière als ondernemer en verdient daarmee €40.000 per jaar. Zijn vriendin Saskia is in loondienst en verdient hetzelfde, ook €40.000 per jaar. Samen willen ze een huis kopen van hun inkomen.

Ze vergelijken bij welke bank ze het meest kunnen lenen. Bij de bank met de soepelste normen kunnen ze ruim €400.000 laten financieren. Bij de strengste bank nog geen €200.000: minder dan de helft dus.

Hoe kan dit?

Hoe is het mogelijk dat deze verschillen onderling zo groot zijn? Dat zit zo: banken hebben voor zelfstandige ondernemers uiteenlopende voorwaarden. Zeker wanneer je korter dan drie jaar werkt als ZZP-er, zijn de verschillen groot.

Sommige banken tellen het inkomen van een ZZP-er bijvoorbeeld mee voor maar 85%. Anderen tellen het helemaal niet mee als u minder dan drie jaar als zelfstandige werkt. Dit leidt tot grote verschillen in de maximale hypotheek per bank.

Het is dus belangrijk om u als ondernemer goed te laten voorlichten over uw hypotheek, zodat u genoeg kunt lenen tegen een gunstige rente.

 

Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst