Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.
Nieuws

13.000 gebouwen omgevormd tot woning

Bijna de helft betreft voormalige kantoren.

Er zijn vorig jaar 13.000 woningen gecrëerd uit bestaande gebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels: maar liefst 27% meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Deze nieuwe woningen vormen bijna 14% van alle woningen die in 2018 aan de Nederlandse woningvoorraad zijn toegevoegd. Het gaat om zelfstandige woonruimtes, met een aparte toegang en eigen voorzieningen, zoals een keuken en een badkamer.

Vooral voormalige kantoren

De meeste van deze omgebouwde woningen zijn gerealiseerd in voormalige kantoorpanden. In totaal ging het om bijna 5.500 nieuwe woningen: 42% van het totaal.

Op de tweede plaats staat maatschappelijk vastgoed, zoals voormalige ziekenhuizen of scholen, die circa 21% van het totaal aantal transformatiewoningen uitmaakt. 12% betreft omgebouwde winkels en 7% voormalige industriële gebouwen.

Het worden vaak kleine woningen en huurhuizen

De woningen die zijn gecrëerd uit bestaande gebouwen hebben vaak een relatief klein vloeroppervlak. Bij 43% gaat het om minder dan 50 vierkante meter. Ruim een kwart (26%) betreft woningen met een oppervlakte van 50 tot 75 vierkante meter. Slechts 18% van de huizen heeft een vloeroppervlak van 100 vierkante meter of meer.

Het overgrote deel van de getransformeerde woningen betreft huurwoningen. Ongeveer 10% is in handen van woningcorporaties en 78% van andere verhuurders. De rest betreft koopwoningen.

Bewoners meestal jong en alleenstaand

De woningen worden vooral toegewezen aan alleenstaanden: zij nemen 61% van de transformatiewoningen in gebruik. 27% betreft paren zonder thuiswonende kinderen (tegen 23% in 2017). Slechts 4,5% van de bewoners van deze huizen zijn stellen met thuiswonende kinderen.

De meeste hoofdbewoners (47% van het totaal) zijn jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Ongeveer een derde is tussen de 28 en 45 jaar. Slechts 6% is ouder dan 67 jaar.

Amsterdam is koploper

Veruit de meeste omgebouwde woningen worden gerealiseerd in steden. Amsterdam is koploper, gevolgd door Eindhoven en Den Haag.

Kijken we naar het percentage getransformeerde woningen ten opzichte van het totale aantal huizen dat aan de woningvoorraad is toegevoegd, dan staat Maastricht bovenaan: bijna 32% van alle huizen die erbij zijn gekomen zijn gecreëerd in panden die vroeger een andere bestemming hadden.

Lees ook: Opmars van vastgoedcrowdfunding

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal