Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Rabo: woningprijzen in 2016 tot 4% hoger

Het gematigde herstel in de woningmarkt houdt ook volgend jaar aan. Dan stijgen de woningprijzen 2 tot 4%.

Het 'gematigde' herstel in de woningmarkt houdt ook volgend jaar aan. Dit jaar stijgen de woningprijzen tussen 1,5 en 3,5% en in 2016 met 2 tot 4%.

Dat schrijft Rabobank in een kwartaalbericht over de woningmarkt. Ook ziet de bank de woningverkoop verder omhoog gaan. Dit jaar zullen 160.000 tot 180.000 worden verkocht. Volgend jaar zullen er dat met zo'n 165.000 tot 185.000 iets meer zijn. Voornaamste redenen zijn de zeer lage hypotheekrente en het hogere consumentenvertrouwen. Ook met de Nederlandse economie gaat het aanmerkelijk beter, waardoor meer mensen een baan hebben.

Een nog sterker herstel wordt verhinderd door onder meer de aangescherpte leennormen en de afbouw van de loan-to-value en de NHG-grens. Deze negatieve factoren zijn echter minder sterk dan de positieve factoren, aldus Rabobank die daarom van ‘een gematigde verdere groei van de woningmarkt’ spreekt. De grootbank verwacht dat de totale uitstaande hypotheekschuld vanaf 2015 weer licht zal stijgen door de toename van de nieuwe verstrekkingen.

Hoewel de regionale verschillen in ons land groot zijn, ziet Rabo-econoom Pieter van Dalen alle provincies profiteren van de groei op de woningmarkt. ‘Dat komt vooral doordat de hypotheekrente geen regionale verschillen kent. De inkomensontwikkeling en het vertrouwen in de economie verschillen ook niet sterk per regio. Wel zien we een bovengemiddelde prijsstijging in Noord-Holland en Utrecht. De steden Amsterdam en Utrecht spelen daarin een grote rol.’

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst