Column

Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat

Met een biedcertificaat krijgt u een voorsprong op andere kopers, zonder risico op een boete van 10% van de koopsom.

De huizenmarkt is al tijden flink oververhit: huizen gaan als zoete broodjes over de toonbank en er wordt vaak en veel overboden. Daarom zoeken mensen naar andere manieren om een huis te bemachtigen, zoals bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk?

Waarom zonder bieden?

Steeds vaker brengen huizenkopers een bod uit zonder voorbehoud van financiering. Zo’n type bieding is interessant voor de verkoper. Mét voorbehoud van financiering heeft de koper namelijk vier tot zes weken de tijd om de financiering te regelen, wat een onzekere periode voor de verkoper betekent.

Het is daarom niet gek dat de verkoper de voorkeur geeft aan kopers die bieden zonder voorbehoud. Zelfs als er kapers op de kust zijn die bereid zijn meer te bieden.

De valkuilen

Voor kopers is dit echter enorm risicovol. Als u niet het benodigde bedrag bij elkaar krijgt om het huis te kopen, zult u 10% van de koopsom moeten betalen aan de verkoper. U moet als koper dus zeker weten dat uw financiering goedkomt.

Voorbereiding

Wilt u gaan bieden zonder voorbehoud, begin dan altijd met het maken van een berekening van uw maximale hypotheek.

Ga daarna een gesprek aan met een hypotheekadviseur om je financiële situatie inzichtelijk te maken. Vraag de adviseur in kwestie of bieden zonder voorbehoud in uw geval verstandig is. U wilt zeker zijn dat u niet voor nare financiële verrassingen komt te staan.

Biedcertificaat

Vindt u dit allemaal toch te risicovol (en terecht), dan kunt u proberen om een huis te kopen met een biedcertificaat. Hiermee verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag u een huis kunt kopen. Dit wordt bepaald nadat uw financiële situatie uitvoerig onder de loep is genomen.

Hiermee geeft u zekerheid aan de verkopende partij dat u het huis daadwerkelijk kunt betalen, een concurrentievoordeel dus. Ondertussen geldt wel het voorbehoud van financiering.

Dus: wel of niet bieden zonder voorbehoud?

Bieden zonder voorbehoud van financiering geeft u als koper dus een grote voorsprong op de concurrentie.

Hoeft u geen geld te lenen bij de bank, maar leent u het van familie of heeft u het op uw rekening staan, dan is bieden zonder voorbehoud een no-brainer. Anders is het vanwege het hoge risico voor de meesten toch echt af te raden.

Veel mensen hebben niet de financiële middelen om een eventuele boete van 10% van de koopsom te betalen. Voor de groep huizenkopers voor wie dit wel haalbaar is, is het noodzakelijk om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Laat u dus volledig inlichten over uw financiële situatie, zodat u inzicht heeft in en controle houdt over wat u kunt bieden.

Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst