Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trading financiële informatie aan derden aan.

Over cryptovaluta's en systeemrisico

Cryptomunten als bitcoin, litecoin en ether houden de gemoederen aardig bezig. Wat als ze richting nul gaan dalen?

Cryptomunten zijn niet meer uit het nieuws te slaan. Dagelijks berichten de media over met hoeveel procent bitcoins wel niet zijn gestegen, of gedaald. De technologie is nieuw, en opwindend.

Als fundamenteel georiënteerde aandelenanalist heeft ondergetekende vooralsnog weinig te zoeken in dit segment. Althans, dat is goeddeels het geval, maar niet helemaal.

De stormachtige opkomst van cryptomunten heeft er inmiddels toe geleid dat er serieus geld omgaat in de sector. Voor het idee: alle cryptomunten bij elkaar zijn op dit moment ruwweg 80 miljard dollar waard.

Systeemrisico's

Dat was een paar weken geleden nog ruim 110 miljard dollar, en vermoedelijk zijn die bedragen over enige tijd weer geheel anders. De op de aandelenmarkten zo gemiste volatiliteit is ruimschoots terug te vinden bij de cryptomunten.

Dat een aandelenanalist toch met een schuin oog kijkt naar de ontwikkelingen bij de crypto’s heeft veel, zo niet alles, te maken met systeemrisico’s.

Wat gebeurt er als de waarde van de cryptomunten de nul nadert? Vormt dat een bedreiging voor het huidige systeem? Voor de goede orde: dit is slechts een worst case scenario en absoluut géén voorspelling.

Psychologisch tikje

Het goede nieuws vanuit analistenperspectief is dat de marktwaarde van alle crypto’s bij elkaar van 80 miljard dollar weliswaar veel geld is, maar daarmee nog geen significant risico vormt voor het systeem.

Zelfs als alle crypto’s richting nul zouden denderen, dreigt er niet direct een Lehman Brothers-scenario. En dat is voor een aandelenanalist en voor aandelenbeleggers een hele geruststelling.

Natuurlijk zal er wel degelijk schade ontstaan wanneer de huidige correctie bij de cryptomunten serieuzer vormen gaat aannemen. Dat impliceert namelijk dat er verliezen worden geleden, mogelijk ook noodgedwongen wordt genomen, aangezien er vooral in de VS, met de nodige leverage wordt gewerkt. Psychologisch zal er dan ook wel een tikje worden uitgedeeld.

Alle ontwikkelingen rond de Bitcoin, blockchain en aanverwant worden met interesse gevolgd: vanaf de zijlijn, dat wel. Iets met schoenmaker, leest… 


Disclaimer: niet van toepassing.

Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter