Nieuws

Private equity weinig oog voor duurzaam

Duurzaamheid krijgt weinig aandacht van private equity-partijen. Dat blijkt uit een onderzoek van VBDO.

Duurzaamheid krijgt weinig aandacht van private equity-partijen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Van de 16 onderzochte private equity (PE) huizen hebben er slechts negen een duurzaam investeringsbeleid waarin zij specificeren hoe zij duurzame aspecten meenemen bij hun investeringsbeslissingen. De verschillende beleidsstrategieën op dit vlak laten grote verschillen zien in kwaliteit. Ook stelt de vereniging vast dat de uitvoering niet altijd in het hele investeringsproces is doorgevoerd.

De VBDO denkt dat private equity fondsen een grote bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling doordat ze doorgaans voor langere termijn en als grootaandeelhouder betrokken zijn bij de door hen opgekochte bedrijven. “Helaas blijkt dit blijkt dit in de praktijk anders te zijn. Duurzaamheid krijgt weinig aandacht. Het is niet voor niets dat de private equity sector een controversiële reputatie heeft”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. “Wij roepen private equity fondsen dan ook op om met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan en, naast financiële, ook concrete duurzame doelstellingen te formuleren en uit te voeren.”

Lees hier het hele rapport "Private Equity: The Future or the Vulture?

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Aandacht van beleggers verschuift naar alternatieve beleggingen
  2. Dit zijn de verschillende investeringsfases van een start-up
  3. Investeren in groepsverband? Dat wordt makkelijker
  4. 4 vragen over niet-beursgenoteerde beleggingen
  5. Durfkapitalisten blijven investeren