Nieuws

Kabinet voor nationale Filmtop

Het kabinet is akkoord gegaan met de komst van een nationale Filmtop. In België ontstaat discussie over de taxshelter.

Het kabinet is donderdagavond akkoord gegaan met de komst van een nationale Filmtop.

Vera Bergkamp van D66 en Jacques Monasch van de PvdA dienden eerder deze maand een motie in om een Filmtop te organiseren met organisaties als het Filmfonds, bioscoopexploitanten en de beroepsorganisatie van acteurs en distributeurs. D66, PvdA en ook VVD stellen dat een gesprek nodig is om iets te doen aan de slechte concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie. Henk Kamp van Economische Zaken en Jet Bussemaker van Cultuur zullen na de jaarwisseling aanzet maken tot de nationale filmvergadering.

Hoogstwaarschijnlijk zal de noodzaak van een taxshelter, de belastingaftrek voor filminvesteringen door bedrijven, besproken worden.

Discussie
België, dat al een tijdje gebruik maakt van deze fiscale maatregel, heeft ondertussen bij Europa een aanvraag ingediend om de taxshelter met drie jaar te verlengen. Toch is er discussie ontstaan over strengere controles en sancties. Na een rondvraag in de sector wil het kabinet van minister van Financiën, Steven Vanackere van CD&V, de wet op de taxshelter aanpassen. Een steeds groter deel van de investeringen gaat naar financiële firma’s die fondsen verzamelen voor grote buitenlandse producties, waardoor de thuismarkt er niet per definitie sterker van wordt.

Er moeten volgens Vanackere meer en strengere controles komen op het gebruik van opgehaalde filmfondsen met belastingsaftrek, om misbruik te voorkomen. Er moet een centraal controleorgaan komen om dit te bewerkstelligen. Op tafel liggen naar verluidt ook de invoering van certificaten en sancties voor filmproducenten die zich niet aan de regels van de taxshelter houden.

“Vandaag wordt enkel de investeerder gestraft,” zegt een ervaringsdeskundige in De Standaard. “Als achteraf blijkt dat het opgehaalde geld met de taxshelter verkeerd besteed is – wat tot nog toe slechts in enkele gevallen is gebeurd – moet die twee keer betalen. Eenmaal aan de filmmaker en een tweede keer aan de fiscus, waaraan hij zijn belastingaftrek moet terugstorten.”

In afwachting van de herziening van de wetgeving, lanceert BNP Fortis als eerste een aparte taxshelter voor Belgische films. Het rendement op investeringen ligt lager dan het wettelijke maximum van 4,5%, maar wordt gecompenseerd door extra marketinginkomsten.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfundmarkt is sterk hersteld in 2021