Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Kamer wil nationale filmtop

De Tweede Kamer eist maatregelen die een einde maken aan de slechte concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie.

De Tweede Kamer eist van het kabinet maatregelen die een einde maken aan de slechte concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie.

PvdA, VVD en D66 willen dat er een nationale filmtop komt om de industrie uit het zware weer te halen. De ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Jet Bussemaker van Cultuur moeten de aanzet maken om een gesprek met organisaties als het Filmfonds, bioscoopexploitanten en de beroepsorganisatie van acteurs en distributeurs te regelen.  

Oneerlijke concurrentie
Ondanks dat de bezoekersaantallen voor Nederlandse films toenemen, wordt de industrie oneerlijk beconcurreerd.  “Doordat Nederland in tegenstelling tot ons omringende landen geen gericht industriebeleid kent, trekt talent weg uit Nederland, gaan bedrijven failliet en gaat werkgelegenheid en professionele kennis verloren,” concludeerde SEO Economisch Onderzoek eerder in een rapport

Mede hierdoor ging het filmlaboratorium Cineco in oktober failliet. Hoewel destijds een doorstart werd uitgesloten, kon de onderneming afgelopen week toch een nieuwe start maken door de hulp van enkele filmondernemers.  

Urgentie
D66 vroeg al eerder om onderzoek naar een taxshelter, wat het voor beleggers aantrekkelijker maakt om in films te investeren. VVD en PvdA steunden dat verzoek toen niet. “Maar nu gaat het om meer dan een onderzoek”, zegt Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) in het NRC. “De urgentie is hoog,” zegt hij. “Het is tijd voor concrete stappen.”

Maandag gaan de partijen tijdens het debat over de begroting van Cultuur minister Bussemaker oproepen om de filmtop na de jaarwisseling te organiseren om de situatie voor de filmindustrie te verbeteren.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfundmarkt is sterk hersteld in 2021