Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

SNS PF onder vuur om ‘fraudezaak’

SNS heeft zich vandaag moeten verweren tegen beschuldigingen van fraude door een oud-topman van SNS Property Finance.

SNS Reaal heeft zich vandaag moeten verweren tegen beschuldigingen van fraude door een voormalig topman van SNS Property Finance (SNSPF). Het Financieele Dagblad berichtte dat een ‘zakenpartner’ van SNS Reaal aangifte heeft gedaan bij de Fiod tegen Buck Groenhof, tot twee weken geleden chief restructuring officer van SNSPF. Groenhof zou projecten die hij moest verkopen, via verborgen vennootschappen hebben afgeroomd en steekpenningen hebben gevraagd. 

In het FD-artikel wordt Groenhof er ondermeer van beschuldigd twee projecten in de Franse Alpen te hebben willen doorspelen aan vastgoedbelegger Westplan. Groenhof is commissaris bij Westplan. In een reactie noemt Patrick van Harderwijk, directeur van Westplan, de aantijgingen ‘absolute nonsens’. ‘Westplan heeft in 2007 equity verschaft aan de ontwikkelaar van die projecten. Het toenmalige Bouwfonds Property Finance verleende de financiering. Zomer 2009 heeft rechtsopvolger SNSPF de diep onder water staande projecten in beslag genomen. Onze klanten hebben daardoor hun investering verloren. Dus we willen helemaal niets meer met die projecten te maken hebben’, aldus Van Harderwijk.

SNS Reaal bevestigt in juni een klacht over Groenhof te hebben ontvangen, maar wil geen namen noemen. ‘In augustus hebben we intern onderzoek gedaan. We hebben hierin geen grond voor de aantijgingen gevonden’, aldus SNS-woordvoerder Roland Kroes. Het vertrek van Groenhof heeft volgens Kroes niets met de vermeende fraudezaak te maken. ‘De expertise van Groenhof ligt vooral bij internationale vastgoedprojecten. De focus bij SNSPF is verschoven naar de afbouw van internationale activiteiten. Groenhof blijft wel aan als extern adviseur van een aantal internationale vastgoedprojecten die nog niet zijn afgebouwd.’

Mocht het Fiod-onderzoek wel bewijs voor malversaties opleveren, zullen de zaken volgens de woordvoerder anders liggen. Bevreesd dat de vermeende fraudezaak de gesprekken met de staat over de redding van SNSPF zullen belemmeren, is Kroes niet.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.