Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

'Banken moeten jaarlijks waarderen'

DNB wil dat banken de waardering van hun vastgoedonderpand jaarlijks laten beoordelen door een taxateur.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat banken de waardering van hun vastgoedonderpand jaarlijks laten beoordelen door een taxateur als er een sterke waardedaling wordt vermoed. Dit meldt het Financieele Dagblad maandag.

Begin dit jaar werd duidelijk dat bij een kwart van de vastgoedleningen de waarde van het pand lager is dan de schuld. In het afgelopen halfjaar is dat percentage praktisch gelijk gebleven in de boeken van de banken, laat DNB-directeur Paul Hilbers in het Financieele Dagblad weten. Gezien waardedalingen in de markt verwacht Hilbers dat waarderingen niet altijd van deze tijd zijn. Hij pleit voor jaarlijkse taxaties, die betrouwbaar en duidelijk zijn. De kwaliteit van de huidige taxatierapporten laat volgens hem namelijk te wensen over. “Het is een van de belangrijkste redenen waarom de vastgoedmarkt op slot zit. Deugdelijke taxaties kunnen de markt weer vlottrekken,” aldus Hilbers.

Nederlandse banken hebben voor 80 miljard euro aan leningen uitstaan op commercieel vastgoed. DNB kijkt halfjaarlijks naar deze sector in het kader van de financiële stabiliteit van Nederland.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  4. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  5. Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat