Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Nieuwe taxatieregels nog niet vastgesteld

Berichtgeving over de nieuwe taxatierichtlijnen voor vastgoed is ‘prematuur en zonder afstemming tot stand is gekomen’.

Navraag bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, dat samen met VastgoedCert het initiatief nam voor de oprichting van het Platform van Taxateurs en Accountants, leert dat de berichtgeving over de nieuwe richtlijnen voor de taxatie van vastgoed ‘prematuur is en zonder afstemming met de NBA tot stand is gekomen’. Een woordvoerder van NBA spreekt van ‘voor de muziek uitlopen’.

Op de site van NBA staat eveneens een reactie op het artikel in het FD: ‘Het Platform van Taxateurs en Accountants, eerder opgericht op initiatief van NBA en VastgoedCert, heeft een reeks aanbevelingen voor de brancheorganisaties opgesteld om taxatierapporten zo op te stellen dat ze voor accountants die de jaarrekeningcontrole uitvoeren, goed bruikbaar zijn. Een deel van de aanbevelingen komt overeen met al bestaande RICS-regels. De conceptaanbevelingen worden volgende week in de vorm van een consultatiedocument gepubliceerd. De NBA zal haar leden hierover binnenkort nader informeren.’

Duidelijk mag zijn dat de accountants en taxateurs onder meer afspraken hebben gemaakt over de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de taxateurs. Zo mogen die geen commerciële banden meer hebben met de opdrachtgever. Ook moet duidelijk zijn op welke grondslag waardering plaatsvindt en moeten taxateurs een opleiding hebben gevolgd. Jan Vis, voorzitter van het platform van accountants en taxateurs dat de richtlijnen heeft opgesteld, stelt in het FD: ‘Het vak zal professioneler worden en de taxaties transparant. Gemakkelijk geknoei wordt onmogelijk gemaakt. Nu kan nog iedereen een bordje ‘taxateur’ op zijn deur timmeren.’

Volgende week worden de nieuwe afspraken over de waarderingen van vastgoed met de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Marken besproken met 25 vertegenwoordigers van de sector.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  4. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  5. Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat