Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

'Noodzaak database transacties en taxaties'

Om het vertrouwen van investeerders en toezichthouders te herstellen moet er een onafhankelijk openbare database komen.

Om het vertrouwen van investeerders en toezichthouders te herstellen moet er een onafhankelijk openbaar uitwisselpunt komen voor gevalideerde vastgoedbeleggingstransacties, verhuurtransacties en taxaties.

Dat bepleitte Arnoud Vlak, directeur van IPD Nederland, gisteren tijdens het onderzoeksseminar Wordt vastgoed nog gewaardeerd van IPD, IVBN en VBA in het Rosarium in Amsterdam. Harde informatie over waarderingen, transacties en performances is nu nog beperkt beschikbaar, te versnipperd en bovendien niet onderling vergelijkbaar.

Onzekerheid over de rendement/risicoverhouding leidt tot onzekerheid over de waardering bij externe toezichthouders, die op zijn beurt leidt tot onzekerheid over de taxaties bij vastgoedbeleggers en -financiers, aldus Vlak. Uniforme standaarden kunnen daarin verandering brengen. Het door hem bepleite uitwisselpunt bestaat al in de corporatiewereld: de IPD/aeDex Portefeuille Analyse, Benchmark & Index Service. Daarmee is het mogelijk de invloed van factoren als overdrachtsbelasting, verkoopwaardeontwikkeling, contracthuur, exit yields en mutatiegraden in cijfers uit te drukken.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.