Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Brede coalitie wil stimulering woningmarkt

De Tweede Kamer, het kabinet en de formerende partijen moeten snel stimuleringsmaatregelen treffen voor starters en doorstromers.

De Tweede Kamer, het kabinet en de formerende partijen moeten snel stimuleringsmaatregelen treffen voor starters en doorstromers op de woningmarkt. Daartoe roept een brede coalitie op van vijftien partijen in de woningmarkt.

De politiek moet onder meer de Autoriteit Financiële Markten ertoe bewegen banken meer ruimte te bieden voor maatwerk bij hypotheekverstrekking. Ook moet Den Haag hypotheekverstrekking buiten banken om aanjagen. Restschulden van doorstromers moeten onder de Nationale Hypotheek Garantie gaan vallen en dan gelden als eigenwoningschuld. Daarnaast dringen de partijen aan op invoering van het lage BTW-tarief van 6 procent op grond, premies voor de ontwikkeling van zeer energiezuinige woningen en een rijksbijdrage van 120 miljoen euro aan startersleningen in de komende drie jaar.

De oproep komt van Neprom, IVBN, Vastgoedpro, Vastgoedmanagement Nederland, VvE Belang, NVB, BNA, Aannemersfederatie Nederland, Bouwend Nederland, NLingenieurs, Fosag-Noa (schilders, onderhoud, glas), Hibin (bouwmaterialenhandel), NVTB (toeleveranciers), CNV Vakmensen en FNV Bouw. ‘Zowel in de huur- als in de koopsector stagneert de doorstroming en de nieuwbouwproductie loopt fors terug. De belangrijkste oorzaken zijn de grote onzekerheid bij de burger en de sterk teruggelopen beschikbaarheid van financiering. Daarom is nu ingrijpen absoluut noodzakelijk’, aldus de partijen.

‘De financiële gevolgen van dit stimuleringspakket zijn bescheiden, voor het Rijk. De noodzaak is echter groot. De economie wordt hard geraakt door de stagnatie op de woningmarkt. In de afgelopen vier jaar zijn ruim 43.000 vaste arbeidsplaatsen in de bouw verdwenen en op korte termijn staan nog eens 30.000 banen op de tocht. Ook het aantal faillissementen in de bouw loopt zeer snel op en aanpalende sectoren worden in de malaise meegesleept. Dit maakt nu ingrijpen absoluut noodzakelijk.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal