Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Bedrijfsvastgoedbeleggingen winnen terrein

Logistieke en industriële beleggers hebben nog altijd belangstelling voor de Europese markten. Dit bli...

Logistieke en industriële beleggers hebben nog altijd belangstelling voor de Europese markten. Dit blijkt uit actuele gegevens van Jones Lang LaSalle.

Na een gematigd begin van 2012 stegen de volumes in de loop van het tweede kwartaal tot 2,2 miljard euro; een toename van 56% vergeleken met het kwartaal ervoor. Desondanks lag het beleggingsvolume over het gehele eerste halfjaar 20% lager dan in het eerste halfjaar van 2011.

Het aandeel van de twee grootste Europese markten (het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) steeg in het eerste halfjaar van 2012 naar 65%, terwijl dat over heel 2011 slechts 50 %  bedroeg. Voor beide markten was er, vergeleken met het eerste halfjaar van 2011, sprake van toegenomen beleggingsactiviteit in de eerste zes maanden van 2012. In het Verenigd Koninkrijk stegen de beleggingsvolumes met 4%, in Duitsland met maar liefst 63%. Ook elders in Europa stegen de volumes vergeleken met het eerste halfjaar van 2011, zoals in Frankrijk (+14%), Polen (+43%) en Rusland (+40%). In alle overige markten was sprake van een afname.

‘Beleggers bleven geïnteresseerd in de Benelux, de Scandinavische landen en de belangrijkste markten in Centraal- en Oost-Europa. Tegelijkertijd vormde een gebrek aan hoogwaardige, goed renderende objecten in deze markten de voornaamste reden voor de gematigde activiteit in de eerste zes maanden van 2012. Ook in Nederland was dit duidelijk zichtbaar. Het beleggingsvolume in het eerste halfjaar van 2012 bedroeg ongeveer 204 miljoen euro, een daling van 45% vergeleken met het eerste halfjaar van 2011. Ook in Nederland zien we een sterke vraag naar kwalitatief hoogwaardig beleggingsproduct waarbij de focus voornamelijk ligt op hoogwaardige locatie. Dit specifieke product is momenteel nauwelijks beschikbaar,’ aldus Bas Geijtenbeek, head of Logistics and Industrial van Jones Lang LaSalle Nederland.

De gewogen netto-aanvangsrendementsindex voor Europese logistieke toplocaties van Jones Lang LaSalle steeg in het tweede kwartaal van 2012 met 10 basispunten (bp) naar 7,50%, dit na vier opeenvolgende kwartalen zonder verandering. In de regio Amsterdam-Schiphol vallen de netto-aanvangsrendementen momenteel binnen een bandbreedte van 6,60 tot 7,10%. In de regio Rotterdam liggen de aanvangsrendementen 10 basispunten hoger en vallen binnen een bandbreedte van 6,70 tot 7,20%. Voor de regio’s Noord-Brabant en Noord-Limburg geldt momenteel een bandbreedte van 6,80 tot 7,30%.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Crowdfundmarkt is sterk hersteld in 2021
  2. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  3. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  4. 'Logistiek vastgoed steeds meer in de stad geconcentreerd'
  5. 5 trends in Europees vastgoed