Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

‘Modelmatig waarderen grote strop voor woningmarkt’

Het modelmatig waarderen van individuele woningen dwarsboomt de marktwerking op de woningmarkt.

Het modelmatig waarderen van individuele woningen dwarsboomt de marktwerking op de woningmarkt. Dat stelt Hans van der Ploeg, directeur brancheorganisatie VBO Makelaar in een persbericht. Volgens hem zorgen onvolledige data en geen emotionele waardering in de modeltaxatie voor onjuiste, fictieve waardebepalingen van woningen. Van der Ploeg: ‘Het is hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen.’

Volgens Van der Ploeg wordt een modelmatige waardering van woningen alleen bepaald op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses. Er komt geen bezichtiging van een taxateur aan te pas. Zo blijft een taxatierapport buiten beschouwing. Van der Ploeg: ‘Modelmatig taxeren is niets meer dan op basale waarden toetsen. Dit is voor geen enkele woning afdoende en daarmee een riskante ontwikkeling voor de woningmarkt. Marktwerking komt door deze wijze van waarderen tot stilstand. De emotionele waarde, achterstallig onderhoud of eventuele verbouwingen worden niet meegewogen in de berekeningen. Dit zijn echter wel factoren die voor een waardevermeerdering of -vermindering kunnen zorgen.’

Volgens Van der Ploeg is het hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen. Het vertrouwen in de werking en efficiëntie van modelmatig waarderen is ongegrond. De zogenaamde voordelen wegen niet op tegen de nadelen. ‘Het gezonde verstand van deskundigen is onmisbaar om tot een gedegen taxatie te komen. Zo gebruiken banken sinds medio 2008 de modelmatige waarderingen om financieringen te verstrekken alleen nog als controlemiddel. Maar ondertussen baseren we op dit model wel de WOZ-waarde, die daardoor vaak onjuist is. Dat moet anders. De waardering van woningen moet plaatsvinden op basis van vierkante meters, energieverbruik, locatie, onderhoudssituatie, et cetera. We moeten af van waardebepalingen die uitsluitend plaatsvinden op basis van historische waarden. Zeker in deze tijd’, aldus Van der Ploeg.

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs. Met bijna 1.000 aangesloten leden door heel Nederland is VBO Makelaar qua grootte de tweede brancheorganisatie van Nederland.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  2. Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland
  3. Huizenprijzen op nieuw record maar minder woningen verkocht
  4. NVM meet grootste prijsstijging ooit: koophuis kost nu gemiddeld €410.000
  5. Helft van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs