Nieuws

Energietransitie niet zo moeilijk te financieren

Althans, niet voor zonnepaneelverhuurder Solease, die haalde in 30 minuten één miljoen euro op met crowdfunding.

Solease haalde deze week in 30 minuten één miljoen euro op met een crowdfundingproject op platform DuurzaamInvesteren.nl. Dat bedrag wordt gebruikt om ruim 200 woningen van zonne-energie te voorzien, schrijft de zonnepaneelverhuurder in een persbericht

Het duurzame bedrijf schrijft: "Als het aan premier Rutte ligt, moet er meer gebeuren om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Hij streeft naar een CO2-reductie van 55% ten opzichte van 1990. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in deze energietransitie, die de komende jaren miljarden euro’s gaat kosten. De uitdaging is om die miljarden om te zetten in kleinere bedragen die particulieren nodig hebben om hun huis te verduurzamen." 

Crowdfunding succes

Solease werkt samen met verschillende regionale energiefondsen om particuliere woningen te verduurzamen in verschillende provincies. Hiervoor stelden de fondsen al acht miljoen euro beschikbaar.

Door de snelle groei van Solease is dit niet voldoende en daarom heeft Solease nu voor de tweede keer een crowdfundingcampagne van één miljoen euro gelanceerd via DuurzaamInvesteren.nl. Een jaar geleden duurde dat zeven uur.

Dat het doelbedrag vandaag binnen een half uur bereikt zou zijn, had mede oprichter Van Wisselingh niet durven dromen: “Dit overtreft alle verwachtingen. Het getuigt van vertrouwen in ons business model en geeft de behoefte weer om te investeren in duurzaamheid met een aantrekkelijk rendement. Helaas hebben we investeerders moeten teleurstellen. We sluiten niet uit dat we binnenkort nog een campagne lanceren”.

Toekomstplannen

Solease heeft als doel om de energietransitie te versnellen en mensen daarin te ontzorgen. Haar klanten houden, door zonnepanelen te huren, geld beschikbaar voor overige energiebesparende maatregelen en slaan dus eigenlijk twee vliegen in één klap.

Zo werkt het Solease model: een vast maandbedrag dat naast aanschaf en installatie ook de kosten voor financiering, verzekering en reparatie omvat. Klanten kunnen zo zonder investering meteen duurzame energie produceren met hun eigen dak, voor een prijs die meestal lager is dan de huidige elektriciteitskosten. De gemiddelde CO2 besparing voor een klant is 2 ton per jaar wat gelijk staat aan 20.000 autokilometers of de jaaropname van 100 bomen. 

 

Mogelijk willen ze hun productaanbod ook nog uitbreiden. “We zijn ons aan het oriënteren op hoe we in de toekomst ook andere duurzame alternatieven in een huurvariant kunnen aanbieden, zoals een warmtepomp of thuisbatterij." Daarnaast heeft de zonnepanelenverhuurder de ambitie om haar propositie ook in het buitenland aan de man te brengen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren