Nieuws

500e MKB’er realiseert financiering via Collin Crowdfund

Het succesvolle restaurant MaMa Kelly was nummer 500.

Collin Crowdfund, de crowdfunding marktleider voor het MKB in Nederland, heeft met het succesvolle restaurant MaMa Kelly, vandaag het 500ste MKB-bedrijf via haar platform gefinancierd. Dat schrijft het platform in een persbericht. 

Bijzonder aan deze leningaanvraag is dat Collin hierin samenwerkt met zusterplatform Knab Crowdfunding Powered by Collin. 500.000 euro werd vanochtend opgehaald via Collin en 500.000 euro wordt tevens vandaag via Knab Crowdfunding aangeboden aan haar investeerders. 

Sinds de start van Collin Crowdfund in juni 2014 heeft het bedrijf via haar 15.000 investeerders in totaal zo’n 110 miljoen euro opgehaald voor de 500 MKB'ers. Dit jaar wil het platform zelfs de mijlpaal van 150 miljoen euro aan financieringen doorbreken.

Van groot tot klein

Onder de 500 bedrijven die financiering vonden via Collin, bevinden zich ZZP-ers tot partijen aan de onderkant van het grootbedrijf. Gemiddeld heeft een onderneming die via Collin financiering ophaalt, tien medewerkers.

De variatie qua sectoren waarin de ondernemingen actief zijn, is enorm. Van een landelijke herenkleding keten, een lokale bierbrouwerij en een innovatief tech-bedrijf tot een grote duurzame houtproducent. De geleende bedragen variëren van 50.000 tot 2.500.000 euro. Het gemiddelde bedraagt ongeveer 220.000 euro.

Snelle groeiers

Hoewel de lening doeleinden variëren van de aankoop van vastgoed tot bedrijfsovername en werkkapitaal, klopt het merendeel van de ondernemers bij Collin aan voor het financieren van snelle groei. Zeker in een tijd waarin de economie weer aantrekt, merkt Collin dat dit type leningen in aantal toeneemt.

Hierbij gaat het om bedrijven die snel groeien en daarmee ook zaken als inventaris, voorraad posities en debiteuren posities moeten financieren.

Jeroen ter Huurne, algemeen directeur Collin Crowdfund: "Deze snelle groeiers zijn bancair gezien lastiger te financieren dan, bijvoorbeeld, de aankoop van vastgoed. Dat laatste levert meer harde zekerheden."

Hij gaat verder. "In tegenstelling tot de banken, baseert Collin haar beoordeling vooral op toekomstige rentabiliteit: hieruit wordt immers de rente en aflossing voldaan. Voor dit type financieringen weten ondernemers, maar ook de banken waar wij mee samenwerken, ons steeds beter te vinden."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren