Nieuws

Verkoop CombiCoin hervat

Na aanpassing in de bedrijfsstructuur geeft de AFM groen licht voor de Nederlandse cryptovaluta.

Toen vorig jaar augustus de Nederlandse cryptovaluta CombiCoin in de markt werd gezet, waren de verwachtingen hooggespannen. De Initial Coin Offering (ICO) ging zeer goed en binnen een kleine twee maanden haalde het Nederlandse bedrijf Triaconta ruim 2 miljoen dollar binnen. In zijn eerste twee maanden was CombiCoin al goed voor een totale waarde van 23 miljoen euro.

Dat schrijft Triaconta in een persbericht. Met de cryptomunt wilde het bedrijf de risico’s van beleggen in cryptogeld verminderen. Doordat de waarde van de munt is gebaseerd op de top 30 van cryptomunten met de hoogste marktwaarde, zal de waarde niet ineens sterk dalen of stijgen.

Hiermee liepen ze echter tegen problemen aan met de AFM, die van mening was dat CombiCoin "als een beleggingsinstelling aan het opereren is zonder de daarvoor geldende vergunningen te bezitten".

In gesprek met AFM

Triaconta moest daarom met de AFM in gesprek. Het staakte ook uit voorzorg de verkoop om een mogelijk conflict met het AFM te vermijden. “De gesprekken met het AFM waren zeer moeizaam, ondanks dat ze via diverse media verkondigen dat ze mee willen denken en werken om cryptostart-ups te helpen”, zeggen oprichters Don Molenaar en Guust Hilte.

Daarom heeft Triaconta ervoor gekozen om zijn bedrijfsstructuur zodanig om te vormen dat het in zijn geheel buiten het toezicht van de AFM komt te staan. Volgens Molenaar was iets anders niet mogelijk met de huidige Wet op het financieel toezicht (Wft), welke is ingericht op conventionele financiële organen.

De organisatie is blij met de uitspraak van het AFM. “Met de nodige aanpassing in de bedrijfsstructuur acht het AFM dat we geen vergunningplichtige activiteiten meer ondernemen”, schrijft het bedrijf in het persbericht.

Maar of het positief is dat het bedrijf geheel buiten toezicht van de AFM komt te staan, valt nog te bezien. Met de veranderde bedrijfsstructuur gaat Triaconta in ieder geval weer nieuwe CombiCoins aanbieden

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.