Nieuws

Duurzaam winkelpand meer waard

Uit onderzoek blijkt dat financiers en investeerders voor groen kiezen.

Verduurzaamde winkelpanden in Nederlands zijn 10,3% meer waard dan panden die minder energiezuinig zijn. Dat is het resultaat van een onderzoek van ING in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.

Gemiddeld genomen realiseren gebouwen met een energielabel A++, A+ en A een hogere marktwaarde van 10,3% ten opzichte van de labels D t/m G en ongelabelde gebouwen. En niet alleen dat, energiezuinige panden leveren ook meer huurwaarde op.

De onderzoekers geven wel aan dat ook andere factoren een rol spelen bij de waarde van vastgoed, maar zelfs als deze worden uitgesloten is er nog steeds een verschil in het resultaat van de groenwaarde.

Gaan voor groen

Dit is niet het eerste onderzoek dat de ING en de Universiteit van Maastricht samen uitvoeren naar groen vastgoed. Vorig jaar hielden zij een soortgelijk onderzoek, maar dan over kantoorvastgoed.

Ook deze resultaten waren positief. Energiezuinige kantoorpanden bleken ongeveer 9% meer waard te zijn en daarnaast zo’n 10% hogere huuropbrengsten opleveren. ING heeft naar aanleiding van het onderzoek besloten dat oude kantoorpanden zonder verduurzamingsplan om groener te worden vanaf 2018 niet meer in aanmerking komen voor financiering.

Maar ook andere investeerders en financiers kiezen steeds vaker voor gebouwen met een groen streepje voor. Dit is deels omdat het financieringsrisico, zoals bijvoorbeeld minder huuropbrengsten, van niet-groene gebouwen toeneemt.

Daarnaast is er steeds meer maatschappelijke discussie over klimaatverandering en eisen consumenten meer en meer dat retailers zich duurzamer opstellen.

Extra huurinkomsten variëren van +6 tot +10%

De Universiteit Maastricht en ING Real Estate Finance onderzochten naast de impact van verduurzaming van de marktwaarde van deze panden ook de impact van een energielabel (A++, A+ en A) op de NOI (Net Operating Income), netto huurinkomsten, getaxeerde huurwaarde en het bruto huurinkomen. De resultaten lopen uiteen en bevinden zich tussen +6% tot +10%.

In Nederland is vastgoed verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot en een ‘vergroening’ van gebouwen heeft daardoor een grote invloed op het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dit zorgt voor toenemende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving op dit gebied. Eigenaren anticiperen hierop door te investeren in de verduurzaming van hun vastgoed.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober