Nieuws

Private equity steeds onaantrekkelijker in Zweden

De Zweedse fiscus heeft een bom gelegd onder in het land actieve private equity-investeringsfondsen.

Een uitspraak van de rechtbank in Zweden heeft alle private equity fondsen in het land op scherp gezet. De rechtbank bepaalde namelijk dat de fondsen inkomstenbelasting moeten gaan betalen, schrijft de Volkskrant. En dan zelfs met terugwerkende kracht, over winsten van tot tien jaar geleden. Daarmee wordt het investeringsklimaat van Scandinavië sterk aangetast. 

Geen vermogenswinst maar salaris

Eerder werd de winst die gemaakt werd gezien als vermogenswinst. De uitspraak van de rechtbank zorgt ervoor dat winst wordt gezien als salarissen van de partners. De hoogste rechter heeft bepaald dat private equityfondsen moeten worden gezien als consultancybedrijven en de partners als werknemers. Dat is bepaald geen kleine maatregel, aangezien de inkomstenbelasting (hoogste schijf) in Zweden 57% is. 

Voor veel fondsbeheerders in Zweden komt deze uitspraak als een schok. In 2013 was er een soortgelijke rechtzaak die een tegengestelde uitspraak had. De toekomst van private equity fondsen is op dit moment onduidelijk. Wat voor bedragen de private equity fondsen moeten terugbetalen is ook nog niet concreet. Het gaat van miljoenen tot miljarden. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.