Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Big data maakt vastgoedmarkt transparanter

De vastgoedmarkt zal de komende jaren steeds transparanter worden door de toenemende datastroom.

"De vastgoedmarkt zal de komende jaren steeds transparanter worden door de toenemende datastroom en de toegankelijkheid daarvan." Dit zei Floris Haentjes, directeur Inside Investments tijdens de rondetafeldiscussie 'Technologie voor beleggers' op de beurs Provada 2016 in Amsterdam RAI.

Richard Gerritsen, regional director European Yardi Systems legt onmiddellijk een verband met hoe we in het dagelijks leven onze smartphone gebruiken. "Als ik wil weten wie de president van Botswana is, krijg ik via Google binnen een paar seconden antwoord. Dat gaat volledig automatisch en er zit niemand tussen die dat voor me uitzoekt. Als ik informatie wil over een pand van een paar miljoen waar ik mogelijk in wil investeren, ligt dat nog anders. Dan kan het zelfs een paar dagen duren voordat ik antwoord heb en komt er vaak nog iemand aan te pas die informatie bij elkaar verzamelt. Het is nog niet zo ver, maar ook met de vastgoedmarkt gaan we naar een situatie waar we binnen een paar seconden antwoord hebben op vragen op basis waarvan we vergaande beslissingen nemen."

"Je zult ook zien dat de vastgoedmarkt sneller reageert op bepaalde ontwikkelingen,"gaat Haentjes verder. "Zo zijn verkeersstromen interessant. De informatie die je daarover kunt krijgen, wordt steeds gedetailleerder. En als er bijvoorbeeld een trend ontstaat dat er minder verkeer naar Amsterdam gaat, kun je daar steeds sneller als investeerder je conclusies uit trekken. Vroeger hielden we langdurige onderzoeken en enquêtes om uit te vinden hoe populair een stad is."

Veel meer info doelgroep beschikbaar

"En als je vroeg of iemand graag in Amsterdam zou willen wonen, wist je nog niet of hij dat ook echt ging doen. Nu in de tijd van big data zien we direct nieuwe trends daarin en kunnen we daar meteen op anticiperen als belegger. Een andere ontwikkeling is dat je, bijvoorbeeld door social media, veel informatie kunt krijgen over je doelgroep. Niet meer alleen gegevens als leeftijd en de verhouding man/vrouw, maar veel gedetailleerdere informatie tot persoonlijke interesses aan toe,"aldus Haentjes.

Debatleider en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum beaamde de ontwikkelingen, maar gaf wel aan dat big data dom zijn. "Je hebt altijd nog mensen nodig om de gegevens goed te interpreteren." Toch gaf Gerritsen aan dat door deze ontwikkelingen veel werk van bijvoorbeeld taxateurs en makelaars overbodig wordt. "Makelaars krijgen dat ook al in de gaten, want zij gaan steeds vaker alvast aanpalende dienstverlening aanbieden. Het regelen van een transformatie was vroeger niet iets waar je bij een makelaar mee aan moest komen. Dat is nu wel anders," aldus Gerritsen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.