Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Rabobank voorziet snellere stijging woningprijzen

De huizenprijzen stijgen dit jaar harder dan in 2015, verwacht Rabobank.

De huizenprijzen stijgen dit jaar harder dan in 2015, verwacht Rabobank. De grootbank rekent op een prijsstijging tussen de 2,75 en 4,75% De betaalbaarheid neemt voor het eerst sinds 2008 af.

Dat schrijven economen van de Rabobank in hun op 9 februari gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt. Rabobank becijferde in 2015 een prijsgroei van 2,%, De groei van het aantal verkochte woningen zal dit jaar iets afzwakken en uitkomen op 180.00 tot 200.000.

Hoewel de betaalbaarheid van Nederlandse koopwoningen goed is te noemen, neemt deze wel iets af, stelt Paul de Vries, woningmarkteconoom bij Rabobank.

"Wonen wordt in verhouding tot het inkomen voor het eerst sinds 2008 weer iets duurder. Doordat de huizenprijzen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar. Toch zullen kopers ook in 2016 gemiddeld een veel kleiner percentage van hun inkomen aan hypotheeklasten uitgeven dan het langjarige gemiddelde. Door die goede betaalbaarheid blijft het consumentenvertrouwen in de woningmarkt groot."

Gunstige omstandigheden

De Nederlandse koopwoningmarkt groeit dit jaar door gunstige marktomstandigheden, betoogt De Vries. "De koopkracht en de werkgelegenheid groeien en dat is gunstig voor de binnenlandse bestedingen en de woningmarkt. Daarbij blijft de hypotheekrente ook in 2016 waarschijnlijk historisch laag. Wij verwachten daardoor een verdere stijging van de huizenprijzen. En hoewel er natuurlijk regionale verschillen zijn, zien we het aantal verkopen in vrijwel alle delen van ons land aantrekken."

De leencapaciteit van huishoudens zal in 2016 licht stijgen, vertelt de woningmarkteconoom. "Deze leencapaciteit wordt bepaald door de Nibud-normen, de hoogte van het huishoudinkomen en de hypotheekrente. Het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen, valt in 2016 gemiddeld genomen iets hoger uit doordat een tweede inkomen zwaarder meetelt dan voorheen. Wij gaan er verder van uit dat de inkomens zullen toenemen en dat de rente laag blijft. Dit alles betekent dat huishoudens in 2016 bijna 1% meer kunnen lenen om een huis te kopen."

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal
  5. Huizenmarkt koelt verder af