Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Meer aanbod en leegstand kantoren

Het kantorenaanbod is in het afgelopen halfjaar toegenomen en ook de leegstand is gestegen.

In een half jaar is het kantorenaanbod met 1,4% gestegen tot 8 miljoen vierkante meter. De leegstand is de afgelopen zes maanden met 1,5% toegenomen tot bijna 7,3 miljoen vierkante meter. Dat is 14,7% van de totale kantorenvoorraad.

Dat berichtte DTZ Zadelhoff in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de kantorenmarkt. De gemiddelde huurprijs daalde de afgelopen zes maanden 1,8% tot 135 euro per vierkante meter per jaar, becijferde de vastgoedadviseur.

De opname is in het eerste halfjaar uitgekomen op 485.000 vierkante meter, liefst 14% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak is een daling van het aantal verhuizende organisaties in Nederland. De verplaatsingen zijn bovendien minder omvangrijk.

Een opvallende ontwikkeling is de dalende leegstand in de gemeente Amsterdam. Die zakte naar 16,6%, tegen 17,5% een half jaar eerder. DTZ wijst op de aanstelling van kantorenloodsen die de transformatie van bestaande kantoren naar andere functies moeten versnellen.

Zo werd het voormalige 28.000 vierkante meter grote KPN-hoofdkantoor aan de Guardiaweg 5 in Amsterdam Sloterdijk van de markt gehaald. Rezidor Hotel Group kondigde eind vorig jaar aan het om te bouwen tot hotel Park Inn by Radisson met 478 kamers en 4.000 vierkante meter conferentieruimte. Ook het schrappen van nieuwbouwplannen heeft de tendens van toenemende leegstand in Amsterdam voor het eerst sinds 2007 gekeerd, aldus DTZ.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.