Column

Investeren kun je leren: Willem Middelkoop

"Met het imago van een bedrijf kan ik niet zoveel." En meer belangrijke lessen van investeerder Willem Middelkoop.

Hoe kies je de juiste bedrijven, hoe herken je een goed businessplan, waar moet je nooit aan beginnen en wat is een goede exit? In de rubriek Investeren kun je leren, vertellen door de wol geverfde investeerders over hun avonturen en wijze lessen.

Vandaag Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund en publicist.

Wat zijn je drijfveren om te investeren?
“Mijn eerste investering vond plaats in de jaren negentig. Als freelance journalist had ik een goed inkomen, maar tegelijkertijd bouwde ik geen vermogen op voor later. Daarom besloot ik in vastgoed te gaan investeren. Daar komt een bepaalde spanning bij kijken. In combinatie met het opbouwen van vermogen is dat de aantrekkingskracht geweest om te beginnen met investeren.”

Waar investeer je in?
“Midden jaren negentig begon ik dus met investeren in Amsterdamse appartementen. Mede door de relatief lage prijzen en dalende rente was ik ervan overtuigd dat het vastgoed in waarde zou blijven stijgen. Door hypotheken af te sluiten bij de bank kon ik in een paar jaar acht appartementen kopen en gemeubileerd verhuren aan expats. Nu investeer ik via mijn Discovery Commodity Fund in bedrijven die actief zijn in de mijnbouw, vooral Canadese mijnbouwbedrijven actief in het ontwikkelen van nieuwe grondstofontdekkingen. Daarnaast investeer ik zelf in jonge technologiestartups, via een belang in Startupbootcamp.”

“Ik investeer graag in nieuwe ontdekkingen, discovery investing noem ik het. Of de ontdekkingen gedaan worden door mijnbouw- biotech- of farmabedrijven doet feitelijk niet ter zake.”

Willem Middelkoop
Willem Middelkoop: "Ik investeer graag in nieuwe ontdekkingen"

Wat is de laatste ontdekking waar je enthousiast van werd?
“Voor het beleggingsfonds is dat nu bijvoorbeeld een nieuwe uraniumontdekking in Noord-Canada. Goede ontdekkingen van uranium zijn schaars en bijzonder. In dit geval deed een relatief klein bedrijf de ontdekking. Discovery investering is vissen voor grote jongens. Er hangen veertig à vijftig hengels in het water en af en toe heb je een hele grote vis aan de haak.”

Wat is je meest succesvolle investering?
“Ik heb geld verdiend aan vastgoed. Ik stak daar geen eigen geld in en financierde alles, wat een enorme hefboom creëert. De winsten liepen al snel in de tonnen. Ook door te investeren in mijnbouwbedrijven heb ik wel eens klappers gemaakt, naast de verliezen die natuurlijk ook voorkwamen. Ik ontdekte in 2006 een exploratiebedrijfje, Aurelian Resources, dat zocht naar goud in een grensgebied van Ecuador en Peru. Zes weken nadat ik het bedrijf tipte in mijn nieuwsbrief en zelf een belang had genomen, deed het een enorm grote goudvondst. Het aandeel steeg van 30 dollarcent naar 43 dollar in negen maanden.”

Welke stappen onderneem je voordat je investeert?
“Een keer in de tien à vijftien jaar moet je doorhebben dat de ene trend in een andere verandert. Dan moet je een switch maken en een andere investering kiezen. Belangrijk is daarbij onderzoek en analyse. Verdiep je in economische cycli: wat is de sterkste trend? Welke bedrijven of sectoren gaan het meest van die trend profiteren? En vervolgens zoek je specifiek bedrijven uit, waarin je gaat investeren.”

Hoe belangrijk is daarbij het management of imago van een bedrijf?
“Het management is belangrijk, maar ik heb ook wel eens gezien dat een voormalige oplichter uiteindelijk geluk had en verantwoordelijk was voor een van de grootste nikkelontdekkingen en legaal miljarden wist te verdienen voor zichzelf en voor beleggers door dat goed uit te spelen. In de wereld van ontdekkingen kan een bedrijf een slechte naam toch verantwoordelijk zijn voor een goede ontdekking. Daarom kijken we bij exploratiebedrijven vooral naar de resultaten: wat komt er uit de grond? Wat laten de boorresultaten zien?”

“Met het imago van een bedrijf kan ik niet zoveel. Ik kijk naar de fundamentele waarde dat in het bedrijf zit. Een onderneming kan door het imago een enorme onderwaardering krijgen, denk aan Ahold kort na de boekhoudschandalen. Het geheim van investeren: short gaan en verkopen bij extreme overwaardering; long gaan en kopen bij onderwaardering.”

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?
“Beware of your losses; the profits will take care of itself. Mensen besteden vaak meer aandacht aan de winsten dan aan de verliezen, terwijl je dan juist bezig moet zijn met het beperken van je verlies.”

Voor wie is investeren?
“De gewone man moet zich eigenlijk niet bezighouden met speculeren en investeren. Het probleem is alleen dat je dit niet meer kunt overlaten aan een pensioenfonds of bank. Zij doen het per definitie fout. Er zijn veel groepen mensen, waaronder zzp’ers, die geen pensioen opbouwen en daardoor gedwongen worden om te investeren of te speculeren. Ook omdat spaargeld niet voldoende rendeert of zelfs niet veilig is. Er is een investeringsdwang ontstaan, wat eigenlijk erg ongezond is.”

“Investeren is in mijn ogen weggelegd voor mensen die al een hoop geld hebben en dat op een verantwoorde manier willen wegzetten om daarmee rendement te genereren.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.