Column
Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
Twee modewinkelketens haalden via CrowdAboutNow ruim een miljoen euro op bij particuliere beleggers. Een jaar later is het bedrijf erachter failliet.
Modewinkelketens Duetz en Adam Brandstore haalden begin 2023 via crowdfundingplatform CrowdAboutNow ruim een miljoen euro op bij particuliere beleggers. Een jaar later is het bedrijf achter de merken failliet. De curator is nu een onderzoek gestart naar of er bij het crowdfundingproject sprake is geweest van misleiding. Dit meldt RTL.
Op de projectpagina van Adam en Duetz wordt met geen woord gerept over de problemen waarin de modeketen zich bevindt. Er wordt gesproken van een gestaag groeiend bedrijf, klaar voor de toekomst. "Crowdfunding is voor ons geen noodgreep maar een bewuste keuze", zo wordt uitgelegd op CrowdAboutNow. "We willen gas geven naar de toekomst. Geld lenen bij een bank gaat heel stroef en duurt extreem lang. We zien crowdfunding als een kans om jou te betrekken bij onze groeiplannen en de band met vaste klanten te verstevigen. We willen daarmee een win-win situatie creëren."
Bedrijf al tijdens crowdfunding in problemen
Inmiddels is gebleken dat de winkelketens er al tijdens de crowdfunding slecht voor stonden. RTL Z meldde eerder dat het moederbedrijf eind 2022 door zijn financiële buffers heen was. Met een negatief eigen vermogen van 8 ton was het bedrijf destijds 'technisch failliet'. Dat bleef onvermeld op de webpagina van de crowdfunding, in het promotiefilmpje en in destijds gegeven interviews, aldus RTL.
Twee jaar voorafgaand aan de crowdfunding werd al verlies gedraaid, zo blijkt uit het faillissementsverslag dat vorige week verscheen. In 2022 verviervoudigde het verlies ten opzichte van 2021 tot wel 880.000 euro. Daarover werd niets verteld ten tijde van de crowdfundingcampagne.
Bovendien liet het failliete winkelbedrijf de cijfers niet goedkeuren door een externe accountant, zo valt te lezen in het verslag van de curator. Een verklaring daarvoor is niet aanwezig.
Een prospectus met gedetailleerde achtergrondinformatie voor investeerders was ook niet aanwezig op CrowdAboutNow, al was dat ook niet verplicht, liet het platform weten aan RTL.
Onderzoek naar misleiding
De curator zegt te willen onderzoeken of er sprake is van misleiding rond de crowdfundingcampagne. “Er is veel geld opgehaald bij particuliere investeerders. Daarbij ging het soms om forse bedragen. Het is de vraag of destijds geen onjuiste informatie is verschaft. Of er sprake was van misleiding, is de vraag."
De curator zegt onder meer verbaasd te zijn over de korte tijd tussen de afronding van de crowdfunding en het opstarten van de voorbereidingen voor een schuldsanering. "Het bedrijf trok de financiering aan tussen december 2022 en maart 2023, en kwam in oktober al terecht in een whoa-traject. Dat is opmerkelijk, zeker omdat er net een flinke kapitaalinjectie was binnengehaald." De whoa helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan, terwijl ze nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Door hun schulden te reorganiseren, kunnen deze bedrijven door.
In een eerste reactie laat eigenaar Pim Duetz tegenover RTL weten dat hij ten tijde van de voorbereidingen voor de crowdfunding nog niet volledig op de hoogte was van de omvang van de problemen. De jaarcijfers over 2022 waren nog niet opgesteld, en de tegenvallende resultaten over 2023 nog niet bekend.
Wel konden crowdfunders volgens Duetz de cijfers individueel bij de vennootschap opvragen. “Van die mogelijkheid heeft niet één crowdfunder gebruik gemaakt”, aldus de ondernemer.
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.