Column
Beeld: iStock

Consolidatie in private equity-sector

Vooral bij beursgenoteerde partijen wordt de nodige consolidatie verwacht.

Steeds meer private equity-partijen zijn aan het rondsnuffelen bij sectorgenoten in een poging interessante overnamekandidaten te vinden, om het vermogen onder beheer en fee-inkomsten verder te laten groeien. Dit schrijft adviesbureau Bain & Co in een rapport.

Met dergelijke overnames willen private equity-firma’s niet alleen hun productaanbod uitbreiden, maar ook nieuwe markten betreden, zo ziet Bain.

Afgelopen week liet TPG Capital nog weten dat het sectorgenoot Angelo Gordon overneemt, waardoor het ineens een grote portefeuille krijgt van niet-bancaire leningen. Bovendien ziet TPG het beheerd vermogen door de deal met 54% stijgen tot $208 miljard.

Veel deals verwacht

Bain zag dit soort strategische overnames van ’s werelds grootste alternatieve financiers ruimschoots verdubbelen in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor. Toen werden er 25 soortgelijke deals gesloten. In 2022 ging het om 18 overnamedeals in de sector, het een na hoogste aantal in 10 jaar.

Bain verwacht dat de trend, waarin private equity-firma’s elkaar overnemen, zal versnellen in de komende twee tot drie jaar.

Vooral bij beursgenoteerde partijen voorziet het adviesbureau de nodige consolidatie. Als voorbeeld wordt gewezen op EQT. Deze Zweedse investeerder deed voorafgaand aan zijn beursnotering in 2019 geen strategische overnames, maar lijfde sindsdien al vijf sectorgenoten in, waaronder Baring Private Equity Asia voor $7,5 miljard dollar afgelopen jaar. Samen met de overname van vastgoedgroep Exeter kreeg EQT zowel een voet aan de grond in Azië als in de Verenigde Staten.

Moeilijker om op autonome basis te groeien

“De sector is zich aan het ontwikkelen. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt voor partijen om op autonome basis te groeien”, zo vertelde topman Gustav Segerberg van EQT in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. “Dat was voor ons het geval in Azië, waar we wel aanwezig waren, maar nog niet de capaciteit hadden om echt op te schalen.”

Bain verwacht dat door het verbeterde marktklimaat meer alternatieve financiers naar de beurs zullen gaan, waardoor het makkelijker wordt om overnames te doen. Zo’n ommekeer verwacht het adviesbureau begin volgend jaar al.

Veel uitdagingen bij consolidatieslag

Toch is de trend ook opvallend. Private equity-partijen richten hun pijlen meestal op andere bedrijven en stonden in het verleden doorgaans niet te springen om sectorgenoten over te nemen. Al te vaak kwam het voor dat bedrijfsculturen niet bij elkaar pasten, dat er meningsverschillen waren over compensatieplannen of dat de grootste talenten direct na de overname vertrokken.

“Het is echt belangrijk dat bedrijfsculturen niet ver uit elkaar liggen, dat heeft het verleden wel aangetoond”, aldus Bain.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen