Column
Beeld: iStock

Nieuwe strategie van durfkapitalisten pakt niet goed uit

Veel investeerders hielden hun aandelen na de beursgang nog een tijd aan en hebben daar nu spijt van.

Venture-capitalfirma’s hebben in het afgelopen jaar een nieuwe strategie uitgeprobeerd en dat pakte niet bepaald goed uit.

Durfkapitalisten stappen meestal uit een bedrijf op het moment dat de onderneming naar de beurs wordt gebracht. In de afgelopen stierenmarkt besloten veel investeerders echter hun aandelen nog een tijd aan te houden, in een poging het rendement op de investering te maximaliseren.

Maar dat blijkt met de kennis van nu geen goed idee te zijn geweest. De scherpe koersval van techaandelen in 2022 heeft ertoe geleid dat de meest geliefde start-ups uit 2021 fors minder waard werden. Beleggers van het eerste uur die vasthielden aan hun posities in deze bedrijven zijn dan ook niet blij.

Tech onderuit in 2022

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal wijst bijvoorbeeld op het belang van Altos Ventures in Roblox. Dat belang was rond de beursgang van de game-ontwikkelaar in maart 2021 nog $7,5 miljard waard en schoot kort na de beursgang in waarde omhoog tot een piek van $11 miljard in november 2021. Maar het sentiment op de beurzen verslechterde sindsdien flink, waardoor het aandeel Roblox, en daarmee het belang van Altos, beduidend minder waard werd.

Per 30 september afgelopen jaar had Altos nog steeds een belang van meer dan 60% in het bedrijf, een ongebruikelijk groot belang voor een durfkapitalist in een bedrijf dat bijna twee jaar geleden naar de beurs ging. Op papier zag Altos in de eerste negen maanden van 2022 het belang $5 miljard in waarde dalen. Sindsdien daalde het aandeel verder.

Door de forse koerswinsten in de jaren voorafgaand aan 2022 zag iedereen dollartekens in hun ogen, zo stelde Matt Murphy, een partner bij Venture-capitalfirma Menlo Ventures tegenover The Wall Street Journal. Toen het beeld afgelopen jaar veranderde, brandden meerdere partijen hun vingers.

Ook Menlo ging de mist in met een belang in kledingverkoper Poshmark, dat in januari 2021 naar de beurs ging. Tegen het einde van dat jaar daalde het aandeel al meer dan 80% vanaf de piek.

“Veel durfkapitalisten hebben er spijt van dat zij afgelopen jaar niet eerder hun belangen in bedrijven hebben afgebouwd”, aldus Murphy.

Belangen worden langer aangehouden

Doorgaans stappen durfkapitalisten veel eerder uit een bedrijf, meestal op het moment dat het naar de beurs gaat, om niet overgeleverd te zijn aan de grillen van de markt. Maar in een tienjaarlange stierenmarkt, die nog in vuur en vlam stond tijdens de coronacrisis, pasten de investeerders hun tactiek aan. Zij zagen aandelen als Zoom Technologies omhoogschieten na de beursgang en hoopten dat dit bij hun eigen posities ook zou gebeuren.

Maar dat gebeurde niet. Nog pijnlijker werd het toen enkele vooraanstaande venture-capitalpartijen besloten zelfs meer aandelen bij te kopen, kort voor een beursgang. Zo stak Sequoia Capital in 2018 nog $258 miljoen in de brokerapp Robinhood, zo merkte The Wall Street Journal op.

De krant berekende dat het belang inmiddels nog maar $175 miljoen waard is, goed voor een verlies van $83 miljoen. Als Sequoia het belang direct na de lock-up periode in december 2021 had verkocht, dan had de investeerder juist een winst van $240 miljoen gehad. Ook op het gehypete Snowflake heeft Sequoia forse verliezen geboekt.

De waardedalingen van afgelopen jaar, komen nog bovenop een vertraging in het aantal beursgangen en private equity-deals.

Herstel in 2023?

Enkele hoogvliegers uit 2021 wisten in de eerste weken van 2023 echter wat te herstellen. Zo won Snowflake bijvoorbeeld 22%, terwijl Roblox zelfs 37% omhoogschoot. Robinhood schreef 33% bij. Een goede start voor durfkapitalisten, maar er is meer nodig om de pijnlijke verliezen van de nieuwe ‘buy & hold’-strategie weg te werken.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen