Column

Europese regelgeving crowdfunding loopt mogelijk vertraging op

Op 10 november zou de nieuwe wetgeving moeten ingaan, die de regels voor crowdfunding binnen de EU moet harmoniseren.

Op 10 november gaat de nieuwe Europese wetgeving voor crowdfunding in, die de regels voor crowdfunding binnen de Europese Unie moet harmoniseren. Dat is althans het doel. Er zijn echter signalen dat de invoering van de regelgeving vertraging oploopt, zo zien diverse deskundigen.

“Tot nu toe is het voor Nederlandse crowdfundingplatformen nog niet mogelijk om officieel een aanvraag in te dienen voor een Europese ECSP-vergunning bij de AFM”, zo stelt voorzitter Ronald Kleverlaan van Stichting MKB Financiering.

Een dergelijke vergunning maakt het voor crowdfundingplatformen mogelijk om binnen de gehele Europese Unie actief te zijn, zonder daarbij te hoeven voldoen aan eventuele nationale wet- en regelgeving van de lidstaten op het gebied van crowdfunding. Onder meer de regelgeving rond crowdfundingleningen tot maximaal 5 miljoen euro wordt overal in de EU gelijkgetrokken.

Ook in omringende landen kunnen platformen volgens Kleverlaan geen vergunningsaanvraag indienen, omdat de Europese wetgever ESMA de laatste details nog niet heeft vrijgegeven.

Uitstel?

"Ik heb deze week wat rondgevraagd bij mijn internationale contacten en het lijkt erop dat de vertraging op dit moment ligt bij de Europese Commissie”, zegt Kleverlaan. Hij wijst op enkele aanvullende vragen die ESMA in juli van dit jaar heeft gesteld aan de Europese Commissie.

Het gaat onder meer over vragen met betrekking tot de verantwoordelijkheden van crowdfundingplatformen bij het publiceren van informatie voor crowdfunding-investeerders en in welke mate crowdfundingplatformen mogen verdienen aan het doorverwijzen van investeerders naar bepaalde projecten.

Dit zijn belangrijke punten, aangezien een betere bescherming van beleggers een van de speerpunten van de nieuwe regelgeving moet worden. Er moet heldere informatie komen over financiële risico’s, kosten en defaults, maar ook over de manier waarop projecten geselecteerd worden.

ESMA stuurde er in juli volgens Kleverlaan zelf al op aan om de deadline van 10 november wat op te schuiven, om ervoor te zorgen dat de invoering van de regelgeving goed verloopt. Maar tot dusver is hier nog geen duidelijkheid over gekomen.

Meer duidelijkheid nodig

"Het is vreemd dat de Europese Commissie en ESMA nog geen duidelijkheid hebben gegeven. Dit zal echter de komende twee weken wel moeten gebeuren, omdat ze wettelijk gebonden zijn om voor 10 november in ieder geval een deel van de details over de wetgeving te communiceren richting de nationale toezichthouders en de markt”, aldus Kleverlaan.

Kleverlaan liet zich al eerder positief uit over een Europabrede regelgeving. Hij ziet voor platforms de grootste groei weggelegd in internationalisering. “Door een Europese P2P-wetgeving zou het gemakkelijker voor partijen worden om te groeien in Europa met een standaardproduct. Daarom lobbyen partijen als Funding Circle en October hard voor een dergelijke wetgeving”, zei Kleverlaan al eerder.

Lees ook: Europese regelgeving crowdfunding weer stap dichterbij

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’