Column

Kleine landen zijn een kweekvijver voor unicorns

"Investeerders die op zoek zijn naar veelbelovende start-ups, moeten zich niet laten verblinden door Silicon Valley."

Voor de nieuwe Spotify of Adyen kijken beleggers vaak naar Sillicon Valley. Maar de Start-Up Nations-index wijst uit dat vooral kleine landen het erg goed doen.

Investeerders zijn geneigd om te zoeken naar kansen in grote landen, die bekend staan om talent en gunstige regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan een broedplaats voor succesvolle start-ups en het Amerikaanse Silicon Valley duikt meteen op. Toch mogen beleggers de potentie van start-ups in kleinere landen zeker niet onderschatten. Dit stelt strateeg Ben Laidler van investeringsplatform eToro.

"Kleine en open economieën worden vaak gedwongen om innovatief en flexibel te zijn, en zij hebben geprofiteerd van de verschuivende focus van natuurlijke hulpbronnen naar kennis," legt Laidler uit.

Start-Up Nations-index

Laidler riep de Start-Up Nations-index in het leven, een index met landen die het best scoren op het gebied van startersvriendelijkheid, economisch concurrentievermogen en gemak van zakendoen. Het gaat om landen met minder dan 10 miljoen inwoners. Volgens eToro scoren Zweden, Israël, Denemarken, Estland en Singapore erg goed in de index.

"De groei van het BBP van deze landen ligt 70% boven het gemiddelde van de ontwikkelde wereld in de afgelopen 20 jaar, en ze presteren ook consistent beter dan de markt," aldus Laidler.

De top vijf van start-uplanden presteert volgens de strateeg al meer dan vijftien jaar beter dan de MSCI All-Country World Index. “De vijf landen waren in staat om zulke grote kweekvijver voor unicorns te worden, omdat er veel durfkapitaal beschikbaar is voor innovatieve ondernemers.”

Als enkele hoogvliegers noemde Laidler onder meer de unicorns Spotify en voedingsbedrijf Oatly uit Zweden, naast servicesoftwareleverancier Zendesk uit Denemarken en Playtech uit Estland.

"Investeerders die op zoek zijn naar veelbelovende start-ups, moeten zich niet laten verblinden door Silicon Valley, maar juist kijken naar innovatieve ondernemingen in kleinere landen," aldus Laidler.

Notering in het buitenland

Toch worden de wat kleinere landen niet direct geassocieerd met een bloeiende cultuur voor start-ups. Volgens eToro heeft dit deels te maken met het feit dat de meest innovatieve bedrijven uiteindelijk een notering krijgen in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Dit is ook het geval bij veel van de eerdergenoemde hoogvliegers.

Situatie in Nederland

Ook het ecosysteem in Nederland bloeit volgens eToro. Nederlandse start-ups en scale-ups haalden alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar 3 miljard euro op. Dit is 500 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna een verdubbeling van de 1,7 miljard euro die in heel 2020 werd opgehaald.

Het recordbedrag dit jaar is vooral te danken aan grote kapitaalrondes van onder meer MessageBird, Bunq en Mollie. Naast de goede ligging van Amsterdam, spelen goede financieringsmogelijkheden, een hoopopgeleide beroepsbevolking en een sterke ondernemerscultuur het Nederlandse start-up ecosysteem in de kaart.

"Nederland heeft zich bewezen wat betreft tech start-ups die in eigen land naar de beurs gaan, zoals fintech Adyen of mobiele software-aanbieder CM.com," geeft Laidler aan.

De populariteit van Nederland voor beursintroducties van startende techbedrijven is volgens Laidler mede te danken aan het succes van Nederlandse zwaargewichten als ASML en Philips.

Nederlandse start-ups krijgen echter wel te maken met moeilijke fiscale regelgeving. Volgens Techleap en de Dutch Start-up Association zorgt dit ongunstige belastingregime ervoor dat slechts 16% van de Nederlandse start-ups het tot scale-ups schopt, terwijl dit in de VS meer dan 50% is, aldus eToro.


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Waarom startups van de beurs wegblijven