Column

Opkomst alternatives zet door

Europese alternatieve beleggingen waren nooit eerder zo populair. Vooral private equity-beleggingen zijn niet aan te slepen.

Hoewel het macro-economische beeld voor Europa de afgelopen 24 maanden is verslechterd, blijft de markt voor alternatieve beleggingen onverminderd sterk.

Dat schrijft Preqin in het rapport Alternatives in Europe, dat in samenwerking met Amundi tot stand kwam. Preqin schrijft dat er in 2018 een recordactiviteit was in de meeste alternatieve beleggingensegmenten.

Europese fondsmanagers hadden in juni 2018 voor 1620 miljard euro aan alternatives in bezit. Dat was 300 miljard meer dan in 2015.

Hedgefondsen

De grootste Europese alternatieve beleggingscategorie is nog altijd de hedgefondsindustrie met 608 miljard euro. Maar het belang wordt wel kleiner. Zo zitten private equity-beleggingen de hedgefondsen op de hielen met 559 miljard.

Volgens Preqin is de kans groot dat de hedgefondsen binnenkort worden gepasseerd.

“De Europese sector voor alternatieve beleggingen verkeert in robuuste gezondheid. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er een stijging is van het beheerd vermogen ondanks het feit dat het algemene financiële plaatje niet erg positief is,” zegt Mark O'Hare de Chief Executive van Preqin.

Veel mogelijkheden

“De industrie is bovendien zeer divers zowel wat betreft de aard van de beleggingen als de verschillende regio’s en landen. Met meer dan 6300 fondsbeheerders en 3000 beleggers die actief zijn in Europa, is het belangrijker dan ooit om te wijzen op de ongelofelijke mogelijkheden die in de regio aanwezig zijn.”

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Aandacht van beleggers verschuift naar alternatieve beleggingen
  2. Dit zijn de verschillende investeringsfases van een start-up
  3. Investeren in groepsverband? Dat wordt makkelijker
  4. 4 vragen over niet-beursgenoteerde beleggingen
  5. Durfkapitalisten blijven investeren