Column

Terugblik: Dit was crowdfunding in 2018

Ook in 2018 groeide de Nederlandse crowdfundingmarkt aanzienlijk, zo laten de laatste cijfers van Crowdfundmarkt zien.

Ook in 2018 groeide de Nederlandse crowdfundingmarkt aanzienlijk, zo laten de laatste cijfers van Crowdfundmarkt zien. We blikken nog één keer terug.

Afgelopen jaar werden er maar liefst 2.414 Nederlandse projecten gefinancierd, hetgeen een groei markeert van 65%. In totaal werd er tot 243 miljoen euro geïnvesteerd, 35% meer dan vorig jaar.

Internationaler en professioneler

Volgens Crowdfundmarkt wordt de markt niet alleen duurzamer, maar ook internationaler en professioneler. Zo vinden steeds meer institutionele beleggers en buitenlandse crowdfundingplatformen hun weg naar Nederland.

Het Britse Funding Circle is al enige jaren actief in ons land en is in 2018 marktleider met 18% van de totale financiering en maar liefst 48% van het totaal aantal projecten. Eind 2018 is het Franse October, het voormalig Lendix, naar ons land gekomen en heeft het van oorsprong Zweedse equity-crowdfundingplatform FundedByMe eveneens dergelijke plannen.

Ook merkte Crowdfundmarkt op dat er in 2018 weer een stap is gezet om de transparantie op de crowdfundingmarkt te verbeteren. Toezichthouder AFM blijft erop aandringen dat crowdfundingplatformen meer inzicht moeten geven in de kosten voor investeerders, betalingsachterstanden en afboekingen en dat werpt zijn vruchten af. Hierdoor is het volgens Crowdfundmarkt voor het eerst mogelijk om een netto-rendement voor investeerders te berekenen over de totale crowdfundmarkt, te weten 5,1%.

"Een mooie stap voorwaarts", aldus Crowdfundmarkt. Wel wordt opgemerkt dat eind 2018 slechts 34% van de totale crowdfundingschuld is afgelost. "Mogelijke afboekingen in de toekomst zijn dus nog niet verwerkt."

Meest succesvolle projecten

Breed & Partners stelde op basis van cijfers van Fundwijzer een top 100 samen met de meest succesvolle projecten van 2018. Al deze projecten bij elkaar haalden in totaal maar liefst 111 miljoen euro op, beduidend meer dan de 62 miljoen euro een jaar eerder. Vooral projecten van Collin Crowdfund en DuurzaamInvesteren bleken succesvol. De projecten van Collin Crowdfund in de top 100 zijn samen goed voor ruim 20 miljoen euro, de projecten van DuurzaamInvesteren voor 36,8 miljoen euro.

Het meest succesvolle project was volgens Breed & Partners Bruinisse Vastgoed, dat via ZIB Crowdfunding 13,8 miljoen euro ophaalde voor de aankoop en restyling van 58 woningen in Bruinisse.

Ook Windpark Krammer bleek succesvol en haalde 10 miljoen euro op voor de realisatie van één van de grootste windparken van Nederland. De top drie wordt aangevuld door het project Zandvoort. Voor een upgrade van het Center Parcs Bungalowpark in Zandvoort werd krap 7,5 miljoen euro opgehaald.

Eerdere jaren

Net als Crowdfundmarkt merkt ook Breed & Partners op dat er een toenemende interesse is in de financiering van duurzame energieprojecten, maar ook in vastgoed. "Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de top 100”, aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. "Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de top 100 te vinden waren."

Het is de vierde keer dat de Crowdfunding top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs 3,2 miljoen euro wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo met een opgehaald bedrag van 3,9 miljoen euro.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
  2. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  3. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  4. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  5. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning