Column

Vier tips voor veilige crowdfunding

Voor ondernemers lijkt crowdfunding een makkelijke manier van financiering. Maar wat als het misgaat?

Voor ondernemers kan crowdfunding een makkelijke manier zijn om financiering op te halen. Maar wat als het mis gaat? Wat als het toch niet zo goed loopt, en terugbetalen (even) niet meer lukt?

Crowdfundingsplatforms blokkeren vaak een schuldenakkoord met de investeerders, schrijft Missethoreca.nl.  Een bedrijf in financiële problemen hoeft niet failliet te gaan. Bij een schuldenakkoord krijgen de schuldeisers een percentage van hun vordering betaald. Voor de restantvordering wordt finale kwijting verleend.

Crowdfundingplatforms willen vaak liever geen schuldenakkoord. In plaats daarvan spreken ze de ondernemer liever in privé aan om de schuld aan de investeerders terug te betalen. Met alle gevolgen van dien, zoals beslag op huis, auto en andere privébezittingen.

Hoe zit dat, beslag leggen?

Een ondernemer die geld wil lenen via crowdfunding moet aan bepaalde voorwaarden van het crowdfundingplatform voldoen. Die voorwaarden lopen nogal uiteen. Maar als de aanvraag wordt goedgekeurd en de crowd de ondernemer een lening verstrekt, zal van de ondernemer bepaalde zekerheid worden verlangd tot terugbetaling van de lening.

Soms kan daarbij persoonlijke zekerheid worden verlangd. Dat heet een hoofdelijkheidsverklaring of een akte van borgtocht. Tussen deze hoofdelijkheidsverklaringen zitten veel verschillen, maar het komt in de kern op hetzelfde neer: de ondernemer wordt in privé aangesproken om de schuld aan de investeerders terug te betalen. Zelfs als hij denkt ‘veilig’ vanuit een besloten vennootschap te ondernemen.

Waarom willen crowdfundingplatforms geen schuldenakkoord?

De boodschap aan de investeerders dat ze het geld op hun buik kunnen schrijven, is voor een platform of website geen lekkere. Hoofdelijk aansprakelijk stellen is het alternatief dat ze hiervoor bedacht hebben.

Een andere reden waarom een platform geen schuldenakkoord willen, is omdat de crowd anoniem is voor de ondernemer. Normaal stuurt een ondernemer een brief aan de schuldeisers met daarin een uitleg over de ontstane moeilijke situatie en het voorstel om een deel van de vordering af te schrijven tegen gedeeltelijke betaling.

In het geval van crowdfunding kan de ondernemer alle financiers niet zomaar bereiken. Er is niet sprake van enkele investeerders, maar soms wel van honderden. Om een schuldenakkoord te laten slagen, moeten in beginsel al die geldgevers instemmen met het voorstel. Daar zit een platform tussen, en dat betekent dat de ondernemer de communicatie met de investeerders niet zelf in de hand heeft.

Risico's verminderen

Aan crowdfunding kleven uiteindelijk best wat risico’s. Het is makkelijk om vanuit enthousiasme deze risico's te minimaliseren, maar ze blijven aanwezig.

Voor een veilige crowdfunding, let daarom op deze vier dingen:

  1. Lees de kleine lettertjes van crowdfundingplatforms. Vooral die onder het kopje aansprakelijkheid.
  2. Niet alle crowdfundingplatforms eisen hoofdelijke aansprakelijkheid. Soms wordt een borgtocht gevraagd. Deze kan worden gemaximeerd op een bepaald bedrag. Daarover kun je onderhandelen.
  3. Niet alle crowdfundingplatforms garanderen anonimiteit voor de investeerders. Voor de ondernemer kan het een voordeel zijn om de crowdfunding te regelen via een platform waarbij je wel rechtstreeks met de investeerders kunt communiceren.
  4. Maak met een crowdfundingplatform dat wel anonimiteit garandeert aan de investeerders, goede afspraken over de communicatie met de investeerders. Bijvoorbeeld over nieuwtjes van je onderneming (opening, nieuwe kaart, start van het terrasseizoen, speciale acties voor de investeerders) maar ook over communicatie voor het geval het slecht gaat.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’