Column

Leningen stimuleren groeikracht en werkgelegenheid

Funding Circle draagt via leningen 4,4 miljard euro en 75.000 banen bij aan de wereldwijde economie in 2017.

Leningen aan kleine ondernemingen stimuleren de groeikracht en werkgelegenheid. Het rapport van Oxford Economics onthult dat alleen al leningen via Funding Circle, het wereldwijde leenplatform voor kleine bedrijven, vorig jaar 75.000 banen hebben ondersteund in Europa en de Verenigde Staten. Dat schrijft Funding Circle in een persbericht. 

Leningen via het platform in 2017 hebben 4,4 miljard euro bijgedragen aan de economie en 1,5 miljard euro gegenereerd aan jaarlijkse belastinginkomsten wereldwijd. Voor Nederland betekent dit in 2017 een bijdrage van 65 miljoen euro aan de Nederlandse economie en 20 miljoen  euro die aan Nederlandse belastinginkomsten zijn gegenereerd.

Het onderzoeksrapport benadrukt ook dat deze leningen een belangrijke impact hebben gehad op de arbeidsmarkt, met bijna 45.000 banen in 2017 - waarvan ongeveer 900 in Nederland - die tot stand kwamen door leningen via Funding Circle.

MKB in Nederland 

Nederland heeft ongeveer 1,8 miljoen MKB-bedrijven, die ieder waardevolle economische groei stimuleren. Maar toch ondervinden zij nog steeds moeilijkheden (snel) toegang te krijgen tot financiering via traditionele kanalen. Het rapport van vandaag laat zien dat het online leenmodel kleine bedrijven efficiënt weet te ondersteunen en meer kapitaal toegankelijk weet te maken voor bedrijven.

Funding Circle, opgericht in 2010, faciliteert leningen via een breed scala aan investeerders aan kleine bedrijven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Via het platform draagt Funding Circle bij aan de groei van de markt voor MKB-leningen en het faciliteren van eenvoudigere toegang tot financiering.

Door een eenvoudig online platform te combineren met data analyse en toebehorende risicomodellen, breidt Funding Circle het ecosysteem voor kleine bedrijven uit; in Nederland gaf 34% van de ondervraagde bedrijven aan dat zij buiten Funding Circle waarschijnlijk niet in staat waren geweest om elders financiering te verkrijgen.

Bedrijven zijn ook geneigd het platform te gebruiken vanwege de snelheid en het eenvoudige aanvraagproces. Hierdoor zijn wereldwijd 30% van de bedrijven terugkerende klanten, terwijl een overweldigende 90% aangaf in de toekomst terug te komen bij Funding Circle, in plaats van naar een bank te gaan.

Verdere groei

Jeroen Broekema, Directeur Funding Circle Nederland: "Het meetbare effect dat lenen bij Funding Circle heeft op de Nederlandse economie en werkgelegenheid is nog groter dan dat wij hadden verwacht. En kleine ondernemingen zijn niet klein. Zij vertegenwoordigen meer dan de helft van het Nederlandse BBP en meer dan 70% van de werkgelegenheid in ons land."

En het gemiddelde MKB-bedrijf kan vanalles zijn. Van slagers tot bakkers, tot ICT consultants en accountants, dit zijn de bedrijven die banen creëren, de productiviteit een impuls geven en de economie stimuleren. 

Ian Mulheirn, Directeur Economic Consultancy bij Oxford Economics: "Het rapport benadrukt het groeiende belang van alternatieve financieringen voor kleine bedrijven in de nasleep van de financiële crisis, die de bereidheid en capaciteit van traditionele banken om leningen te verstrekken heeft verzwakt."

"Als gevolg hiervan hebben kleine bedrijven een groeiende belangstelling getoond voor alternatieve financieringsvormen, met online leningen als een van de meest aantrekkelijke opties. Funding Circle heeft een veelbetekende impact op de werkgelegenheid in al haar vier markten en stimuleert de economie op een ongelofelijke manier, een trend die in de toekomst zal blijven toenemen."

Funding Circle verwacht in 2018 ook wereldwijd rechtstreeks 400 nieuwe mensen aan te nemen waarvan rond de 35 in Nederland, wat het totaal aantal werknemers wereldwijd op 1.200 brengt.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.