Column

Zes trends op de Nederlandse vastgoedmarkt

NVM Business nam de Nederlandse vastgoedmarkt onder de loep en kwam tot zes recente ontwikkelingen in de sector.

NVM Business nam de Nederlandse vastgoedmarkt onder de loep en kwam tot zes recente ontwikkelingen in de sector. Zo lijken leegstaande kantoren eindelijk minder te worden, en doen bepaalde sectoren van vastgoed het erg goed. 

  1. Meer vraag naar kantoren, vooral in de Randstad
    De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goed constateerde dat in vrijwel alle sectoren afgelopen jaar meer vraag was naar kantoorruimte. De opname van kantoorruimte lag evenwel beneden het niveau van 2016 en had net als in andere jaren vooral betrekking op bestaande gebouwen.

    Overigens wisten niet alle provincies te profiteren van het positieve sentimenten op de kantorenmarkt: in Gelderland en Overijssel was er sprake van een daling van de afzet. De huurprijzen van kantoorruimten bleven in 2017 met 120 euro per vierkante meter overwegend stabiel ten opzichte van het jaar ervoor, aldus NVM. Enkel in grote steden in de Randstad gingen de huurprijzen soms omhoog.

  2. Minder leegstand kantoren
    Het direct beschikbare aanbod kantoorruimte in Nederland liep terug van 7,8 miljoen vierkante meter eind 2016 naar 6,7 miljoen vierkante meter ultimo 2017, mede omdat de meeste verhuurtransacties plaatsvonden in bestaande gebouwen en omdat veel langdurig leegstaande kantoren werden gesloopt of een herbestemming kregen. Als gevolg liep de leegstand volgens NVM terug van 16% naar iets meer dan 14%.

    Vooral in de Randstad is er minder leegstand merkbaar, mede vanwege het beperkte aanbod aan moderne kantoren op gunstige locaties. Beleggers kochten afgelopen jaar voor circa 5,4 miljard euro aan kantoren, hetgeen een stijging op jaarbasis betekende van bijna 40%. Vooral Amerikaanse en Duitse fondsen slaan hun slag, maar ook Nederlandse investeerders toonden meer interesse in de kantorenmarkt.

  3. Winkelmarkt herstelt verder
    Onder invloed van het aangetrokken consumentenvertrouwen en de gestegen consumentenbestedingen, zette het herstel op de Nederlandse winkelmarkt in 2017 verder door, aldus NVM. Er vonden meer verhuur- en verkooptransacties plaats en het aanbod ging voor het tweede jaar op rij naar beneden. Eind 2017 stond er 6,7% minder winkelruimte te huur of te koop ten opzichte van 2016.

    Wel werd er maar liefst 20% minder winkelruimte opgenomen. Dit kwam volgens NVM vooral omdat in 2016 nog veel voormalige V&D-panden een nieuwe gebruiker kregen. Het aantal transacties steeg wel, met 5% ten opzichte van het jaar ervoor. In de meeste provincies nam de winkelleegstand af.

  4. Kleine winkelsteden hebben het moeilijk
    Er blijft volgens NVM onverminderd een groot verschil tussen de aantrekkelijke en de minder aantrekkelijke winkelsteden. Vooral regionale centra hadden het moeilijk vanwege een groot aanbod, ondanks dat deze licht daalde. Ook de langdurige leegstand neemt toe. “Hoewel de bodem wel bereikt lijkt, blijft het ook in de kleinere plaatsen moeilijk om de aanwezige leegstaande panden verhuurd te krijgen”, aldus de vereniging.

    Wel steeg de gemiddelde huurprijs voor winkelruimte weer voor het eerst licht sinds 2008 en nam het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs verder af. Beleggers kochten afgelopen jaar voor circa twee miljard euro aan winkels, hetgeen 20% meer was dan in 2016. Vooral de interesse in grootschalige detailhandelsvestigingen was volgens NVM opvallend.

  5. Logistiek vastgoed doet het goed
    Door een aanhoudende groei van de e-commerce sector, vond er een recordopname van logistiek vastgoed plaats, zo werd geconstateerd. Er is daarbij vooral interesse naar nieuwe of in aanbouw zijnde complexen. In 2017 werd er 7% meer bedrijfsruimte opgenomen dan in 2016, waarbij de gemiddelde huurprijzen blijven stijgen.

    Bedrijfsruimte is in trek, waardoor vastgoedeigenaren steeds minder kortingen hoeven te geven. Eerder werd vaak een huurvrije periode van zes maanden of langer afgesproken om huurders te lonken, maar dat blijkt nu niet meer nodig. Gemiddeld is er nu nog slechts een huurvrije periode van drie maanden.

  6. Grote vraag distributiecentra
    NVM noemde de vraag van beleggers naar productie- en opslagruimte opvallend hoog. In totaal werd vorig jaar circa 1,8 miljard euro in dit deel van de commerciële vastgoedmarkt geïnvesteerd, bijna 30% meer dan in 2016. Meer dan de helft van het investeringsvolume had betrekking op logistiek vastgoed. Vooruitzichten NVM verwacht dat de vraag naar commercieel vastgoed ook in 2018 op een hoog niveau zal liggen.

    Mede dankzij de aanhoudende vraag naar grootschalig logistiek vastgoed, zijn de vooruitzichten met name voor de bedrijfsruimtemarkt gunstig, aldus NVM. Ook voor de kantorenmarkt verwacht NVM Business meer vraag en een verdere daling van de leegstand. De vraag naar winkelruimte zal sterk afhangen van de mate waarin het consumentenvertrouwen zich dit jaar ontwikkelt.
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober